08/14/11 19:07
(http://www.klassa.bg/)

Награждават доброволците, спасили 18 души край Созопол

 Доброволците от неправителствената организация БУЛСАР, които в сряда спасиха 18 души в бурното море край Созопол, ще бъдат наградени, съобщи пред „Класа“ директорът на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ кап. Сергей Църнаклийски. Той е разпоредил имената на всички участници да му бъдат представени днес и да бъде подготвена заповед.
Припомняме, че в сряда при четири тежки инцидента край Созопол спасителите от БУЛСАР Михаил Заимов, Владимир Явашев, Матей Матеев и Илия Минев извадиха от морето 14 възрастни и 4 деца. Тогава в бурните води потънаха яхта на Техническия университет–София, катер и лодка, а друг катер бе изтеглен на брега с повреди.
„Доброволците са действали при тежки условия и опасност за живота. Добрата координация между държавните структури и спасителите, както и бързата реакция помогнаха тези инциденти да завършат без човешки жертви“, коментира Църнаклийски. Спасителите от БУЛСАР действаха много професионално, коментира и зам.-шефът н ИАМА–Бургас Жельо Вълков, цитиран от агенция „Фокус“.
От морските среди коментираха, че ако подобни инциденти се бяха случили по времето на бившия директор на агенцията Николай Апостолов, те неминуемо биха завършили с жертви. В усилията си да ликвидира морските доброволчески структури той даже бе поискал от съда да забрани дейността на БУЛСАР по търсене и спасяване, припомниха моряците. Причините бяха остри критики, обвинения в некомпетентност, ликвидиране на морското търсене и спасяване и съсипване на единствения спасителен кораб „Перун“, отправени му от организацията.
„Спасителните операции в Созопол показаха, че морското спасяване има нужда от съвместната дейност на държавните структури и доброволците“, коментира пред „Класа“ Никифор Герчев, председател на БУЛСАР. Според него държавата трябва да помисли за допълнителни механизми за повишаване на интереса на хората към участие в доброволчески формирования в различните обществени сектори.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване