08/14/11 19:53
(http://www.klassa.bg/)

Турция заплаши Сирия с война

Турският президент Абдулах Гюл е връчил на сирийския си колега Башар Асад ултиматум армията да прекрати насилието срещу мирни демонстранти, в противен случай да не разчита на подкрепата на Анкара и да очаква евентуални оперативни военни действия, съобщи в. “Хюриет”. Писмото е било предадено от турския външен министър Ахмет Давутоглу, който бе на спешна визита в Дамаск миналия вторник. Тогава Давутоглу заплаши, че аргументът за "намеса във вътрешните работи на Сирия" е безпочвен, ако армията избива мирни граждани и застрашава общата им граница. Според дипломата тези обстоятелства дават основания на Турция да преразгледа позицията си. Ако сирийската армия не спре незабавно военните действия в градовете Тафраназ, Сермин и Бинищ, които са разположени на границата, Турция ще признае режима на Асад за нелегитимен, което позволява на Анкара да започне незабавни оперативни действия, отбелязва вестникът.
Първоначално Анкара се опитваше да убеди партньорите си от НАТО да дадат на Асад време за провеждане на реформи. Сирийският президент месеци наред обещаваше промени и диалог с протестиращата опозиция, но резултат не бе постигнат, а бежанци от размирната страна заляха Турция. Поради тази причина турските власти обявиха, че ще разположат допълнителен брой войници на сирийската граница. За целта ще бъдат мобилизирани освободените през последните пет години войници.
Междувременно заради репресиите на проправителствената сирийска армия се очаква нова бежанска вълна към Турция. В момента в страната има малко над 7000 сирийски бежанци. Очаква се в рамките на един месец още близо 10 000 сирийци от градовете Хама и Дейр ал Зор да потърсят убежище в Турция. В края на юни президентът Асад разпореди струпването на войски покрай турската граница, което принуди живеещите в района да избягат в Турция.
При последната военна операция на армията срещу град Латакия загинаха най-малко 21 души, други 20 са тежко ранени, а задържаните са десетки, предаде вчера АФП. Градът е обкръжен от военни кораби и танкове. Телефонните линии са прекъснати. Военнослужещи разрушиха две болници в град Хама. Лекари от цялата страна са обезпокоени, че хората се страхуват да потърсят медицинска помощ, защото болниците са най-честите мишени на армията. Армията нахлу и в няколко предградия на Дамаск.
Френските власти призоваха гражданите си, живеещи в Сирия, да напуснат страната, защото напрежението ескалира, а атаките на армията срещу цивилни стават все по-ожесточени.
Протестите в Сирия с настояване президентът Башар Асад да се оттегли и да се проведат политически и икономически реформи започнаха през март, а до момента са загинали над 2600 души.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване