08/14/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Ще се разпадне ли Сирия след Асад?

Правда.ру

Сирийската държава може би ще престане да съществува. Облаците над Сирия се сгъстиха и всеки момент ще се развихри истинска буря. Враждебни на Дамаск арабски телевизии от страните около Персийския залив разпространяват вече карта на бъдеща “Сирия след Асад”, на която няма единна сирийска държава. На нейно място са изобразени няколко държавни формирования: кюрдско на север, друзко на юг и сунитско - в центъра.

“Правда” писа вече за различни варианти Сирия да бъде унищожена (вж. статията “Революциите погребват идеята за Арабски халифат”). Защо обаче точно сега чухме да се говори за тези планове с пълен глас? Вероятно защото в близките месеци ще видим кулминацията на сирийската драма - противниците на Дамаск съзряха в последната декларация на Съвета за сигурност на ООН от 11 август един вид картбланш за охулване на Асад.

Съветът осъди действията на официален Дамаск, започнал да въвежда ред в размирните градове, и настоя “незабавно да бъдат прекратени убийствата на мирни граждани и масовите арести на опозиционери”.

Британският заместник-посланик в ООН Филип Парам изтъкна, че документът е приет след анализ на обстановката в Сирия. Ще припомним, че седмица по-рано Съветът даде на режима на Башар Асад седем дни, за да изпълни изискванията на “международната общност”, след което се канеше да вземе решение за по-нататъшни действия по сирийския въпрос.

Не на последно място причина бяха събраните от правозащитници “факти на масов терор срещу сирийското население от страна на режима на Асад”. Правозащитниците умоляваха “световната общност” да вземе по-решителни мерки спрямо Асад, който “все тъй унищожава своя народ”. Осведомителните агенции цитират техни твърдения, че на 11 август хора от сирийските силови структури “стреляли безразборно по жителите на квартал Баба Амро (в град Хомс) и убили 11 души”.

И сега Дамаск е застрашен от къде по-сериозни неприятности. Никой не се и съмняваше, че на 11 август Съветът за сигурност ще приеме антисирийска декларация. Защото Башар Асад вярно прецени ситуацията и отказа да направи отстъпки, които биха заплашили с кървав хаос и разпадане страната му. Та нали ако бе преговарял с ислямистите, както настоя “международната общност”, фактически щеше да капитулира пред екстремистите.

Той използва отпуснатите му седем дни, за да въведе ред в Хама - основната крепост на ислямизма в Сирия. Скоро ще приключи и специалната операция срещу терористите в друг център на конфронтацията, Дейр аз Зур.

Последното заседание на Съвета за сигурност накара мнозина сирийци да говорят, че Русия, на чиято защита толкова разчитаха, не е оправдала надеждите им. Естествено, решенията на Съвета за Сирия нямат задължителен характер.

Това впрочем вече няма значение. Най-важното е, че Западът намери соломоново решение, благодарение на което Русия - съюзник на Сирия, не се възползва от правото на вето при обсъждането на сирийския проблем и . . . осъди действията на Асад за борба срещу “опозицията”.

Москва официално демонстрира солидарност с онези, които рязко осъждат действията на Асад. Което развързва ръцете на противниците на Сирия. За Брюксел и Вашингтон основното бе да се спазят формалностите. Останалото е въпрос на техника. Най-важното е, че виждаме Башар Асад вече заклеймен като чудовище, заплашващо “демократичните стремежи на народа”.

Как всъщност Западът успя да склони и огъне до нужното положение тъй верния сякаш съюзник на Сирия? Американците не разкриват всички тайни. Говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд обаче осветли някои нюанси: “Поддържахме тясна координация с Русия по въпроса за Сирия. Когато външният министър на Руската федерация Сергей Лавров беше тук (във Вашингтон - бел. на “Правда”) в средата на юли, обсъдихме много теми”.

Доста е показателно, че Западът продължи враждебните действия срещу Сирия, без да изчаква какво ще отсъди Съветът за сигурност. Това за пореден път показва, че Брюксел и Вашингтон от самото начало са ...

Публикувана на 08/14/11 21:15 http://e-vestnik.bg/12452/shte-se-razpadne-li-siriya-sled-asad/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване