08/15/11 17:09
(http://www.klassa.bg/)

Китай получил достъп до невидимия "Черен ястреб"

Властите в Пакистан са позволили на китайски военни специалисти да се запознаят с тайния американски невидим хеликоптер, който аварира по време на операцията по залавянето на лидера на "Ал Кайда" Осама бин Ладен на 2 май 2011 г., съобщи "Файненшъл таймс", позовавайки се на източник от разузнавателните кръгове в САЩ. Терорист №1 бе унищожен в къща в град Аботабад близо до столицата на Пакистан Исламабад. По време на акцията американските тюлени са долетели в Пакистан с два хеликоптера, единият от които се е ударил в стената на оградата на комплекса от къщи, където се укривал Бин Ладен, предаде Си Ен Би Си. Тюлените се опитали с чукове да разбият техниката в повредената машина и после поставили експлозиви в опит да запазят секретната военна технология, използвана при изработването й, но част от опашката на хеликоптера останала невредима. При ликвидирането на Бин Ладен са участвали хеликоптери UH-60 Black Hawk - нова тайна модификация, специално разработена за такива цели. Особен интерес при тях буди специалното покритие, което ги прави невидими за радарите на системите за противоракетна отбрана
Според източник на "Файненшъл таймс" САЩ разполагат с информация, че разузнаването на Пакистан е осигурило достъп на китайските военни до авариралия хеликоптер. По-късно и китайски инженери са проучили останките от хеликоптера и са направили снимки.
Две седмици след инцидента председателят на сенатската комисия за външни отношения на САЩ Джон Кери е отпътувал за Пакистан, за да осигури връщането на опашката. По това време обаче пакистанските власти са били ядосани на американците, че са провели акцията по залавянето на Бин Ладен, без първо да ги уведомят. Те намекнали, че китайците се интересуват от останките на машината, а в интернет започнали да циркулират снимки на хеликоптера. Според източници на Белия дом и ЦРУ на китайците в действителност е бил осигурен достъп до останките на самия хеликоптер.
Пекин има добри военни отношения с Исламабад и е голям доставчик на оръжия за пакистанската армия. Въпреки огромния интерес на Китай към секретната технология, използвана при изграждането на UH-60 Black Hawk, е "трудно да се каже" дали придобитата от Пекин информация може да бъде полезна, твърди американски официален представител "По-голямата част от хеликоптера е била унищожена по време на операцията", уточнява той.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване