08/15/11 17:08
(http://www.klassa.bg/)

Русия иска да участва в ЕвроПРО с комплексите С 500

Комплексите за противоракетна отбрана С 500, които ще бъдат приети на въоръжение в Русия през 2015 г., вече технически се проектират. Това съобщи вчера пред РИА „Новости“ Игор Ашурбейли, съпредседател на вътрешноведомствения експертен съвет по въздушно-космическа отбрана на Русия.
Ашурбейли призна, че сегашната система на ПРО в Русия е остаряла. Той каза също, че производството на известните в цял свят противоракетни системи С-300 е прекратено и през 2013-2014 г. те ще бъдат заменени с комплексите със среден обсег „Витяз“. Има вероятност от известно забавяне заради недостатъчното финансиране на изпитването на новите ракети за този комплекс.
Москва ще предложи да участва в ЕвроПРО със С-500. На срещата на върха на НАТО в Лисабон през 2010 г. Руската федерация и алиансът се договориха за създаването на европейска система за противоракетна отбрана. Русия настоява разработката и архитектурата на тази система да стане на равноправна основа при пълно доверие и прозрачност. Представители на САЩ неведнъж заявяваха, че ПРО не е насочена срещу Русия, но руската страна държи гаранциите за това да бъдат записани на книга, а да не са само думи. Освен това Москва не иска да е пасивен наблюдател и още не е наясно каква роля й отрежда САЩ в ЕвроПРО, отбелязва „Взгляд“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване