08/16/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Бедни по гръцки - астролог с четири милиона в банка

Какво е общото между шест знатни лекари, един астролог, един фризьор, една техническа фирма, един супер маркет и една туристическа агенция?

Това, че всички те се оказаха в мрежата на данъчните инспектори, тъй като влоговете им надхвърляли 70 млн. евро. Те обаче не са могли да обосноват произхода на тези пари, посочени в данъчните им декларации. Някои от тях даже не бяха записали и едно евро в данъчните си декларации!

В последно време Службата за борба с финансовите престъпления (СДОЕ) навлезе в дълбоките води на банковите сметки на две хиляди едри вложители, а откритията им са повече от сензационни.

Начело на листата на едрите вложители с дебели банкови сметки се оказаха шестима лекари, декларирали за последните четири години доходи в размер на 6,2 млн. евро, но във влоговете им бяха открити скрити още 11 млн. евро. Според влоговете им те е трябвало да декларират над 17 млн. евро, от които 11 млн. евро са с неизвестен произход, казва осведомен източник от проверяващите органи.

Списъкът включва още един астролог, в чийто банкови влогове бяха открити над 4 млн. евро, но той не бе декларирал нито едно евро в данъчната служба, един фризьор - с влог от 1,5 млн. евро, една техническа фирма, чийто собственик не е могъл да обоснове влоговете си на стойност 16 млн. евро, а също така един супер маркет с влогове от 35 млн. евро, също с неясен произход на парите.

Откритията на проверяващите обаче не спират до тук. Голяма туристическа агенция с централа на Йонийски остров също попадна в мрежата на Службата за борба с финансовите престъпления. Тя е наемала луксозни вили по цяла Гърция срещу сумата от 15 до 30 хиляди евро на седмица, но както казват компетентните власти, не е счела за целесъобразно да декларира доходите си.

Напротив, парите са се движели в триъгълника Йонийско море, Лондон, Атина, за да може да бъдат скрити. Въпросната агенция създала свой филиал в Лондон, представяйки там доходите си, като получени от чужбина, а след това ги е изпращала в гръцка банка. Проследявайки движението на парите и отваряйки впоследствие банкови сметки, инспектиращите са открили над 3 милиона евро недекларирани доходи.

За въпросните нелоялни данъкоплатци проверяващите са уведомили данъчните служби. От 1 август в Гърция е валиден закон, предвиждащ съд за дългове към държавата на стойност над пет хиляди евро.

Споменатите случаи са само върхът на айсберга и са показателни за скритото богатство и за придобилото национални размери в страната “бягство от данъци”. Налози не са плащани в продължение на години.

Службата за борба с финансовите престъпления работи съвместно с прокуратурата и може да отваря банкови сметки, като указанията са проверяващите да действат по бързата процедура и да са безпощадни с всеки, който е укрил доходи и не плаща данъци на държавата.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване