08/16/11 17:28
(http://www.klassa.bg/)

Защо не може да има „Калчополи“ и в Турция?

Турската футболна федерация няма да наказва с изваждане от местното първенство провинилите се клубове за грандиозния скандал с манипулирането и уговарянето на двубои през миналия сезон. Това стана ясно след официално изявление на президента на турската централа Мехмет Али Айдънлар.
Преди пет години доклад от 72 страници на прокурора на футболната федерация на Италия Стефано Палаци доведе до скандала „Калчополи“ с изхвърлянето от серия „А“ на тима на „Ювентус“, отнемането на две шампионски титли от отбора – за 2005 и 2006 година, и вземането на точки от активите на „Милан“, „Реджина“, „Фиорентина“ и „Лацио“.
През това лято същият огромен скандал разтресе и южната ни съседка. Във връзка с уговорени двубои бяха арестувани президентите на грандовете „Фенербахче“, „Бешикташ“ и „Трабзонспор“, както и треньори на няколко отбора. Най-големи са обвиненията срещу шампиона „Фенербахче“, за който има съмнения, че е участвал в 19 манипулирани срещи. Но отборът от Истанбул няма да бъде изхвърлен от местния шампионат, нито пък ще бъде отнета титлата му. На всичкото отгоре ще играе и в Шампионската лига.
Въпреки арестите истината е, че федерацията никога няма да позволи отборите да бъдат наказани, защото евентуалното им изхвърляне от европейските клубни турнири и местния шампионат ще доведе до масов фалит на турския футбол. Затова най-лесното обяснение е, че виновни са президентите и престъпните групировки, а не самите клубове. Евала...
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване