08/16/11 15:43
(http://www.klassa.bg/)

Калин Врачански в нова версия на "Коварство и любов"

Звездата от „Стъклен дом“ Калин Врачански ще изненада почитателите си с атрактивна изява на театралната сцена през новия сезон - „Коварство и любов“ от Шилер, постановка на Стайко Мурджев. Първата среща на зрителите с новата постановка е насрочена за 7 октомври в театър „София“. Литературоведите наричат „Коварство и любов” драматургичен шедьовър. Тя е първата значителна немска „гражданска трагедия”. Има данни, че Шилер е искал да напише пиеса по подобие на Шекспировата „Ромео и Жулиета”, но се получава творба, чувствително различна, за да бъдат сравнявани двете велики произведения. Стайко Мурджев работи с голяма част от трупата на театър „София” – в неговата впечатляваща версия на „Коварство и любов” ще видим освен Калин Врачански като Фердинанд Ириней Константинов като Президента, Мартин Гяуров - Маршал фон Талб, Росен Белов като Вурм, младата Йоана Темелкова, която дебютира в столицата, като Луиза. Почитателите на Петя Силянова, Анастасия Лютова, Пламен Манасиев, Милен Николов, Юлиян Рачков, Юлиян Малинов, Юлиян Петров ще ги видят в една впечатляваща постановка за вероломство и низост, сред които струи силно и красиво чувство. За това допринася и работата на Невяна Кавалджиева като художник на костюмите, музиката на Петър Дундаков, пластиката на Мила Искренова.
Театър „София” посреща новия сезон през септември с непоставяната у нас пиеса на Нийл Лабют „Формата на нещата“ в превод и постановка на младия режисьор Мартин Киселов, който прави своя театрален дебют в България след успешната му реализация в САЩ. Това е 237-ата премиера на трупата. На пръв поглед остра и смешна младежка история, със съвременен език и малко по-особен финал. Но гмурнеш ли се в текста, се оказва, че нищо не е толкова просто, колкото изглежда. Защото освен за истината в отношенията ни, в любовта и в изкуството пиесата разказва за нещо по-дълбоко – за неизбежната ни необходимост да се облечем във форми, с които другите биха ни приели. Ролите изпълняват младите актьори Лора Мутишева, Милко Йовчев, Борис Георгиев, Марта Каменова. Софийската премиера /след като „Формата на нещата” е имала своя среща с фестивалната публика на Международния фестивал „Варненско лято” и „Аполония”/ ще е на 21 септември на лятната сцена на театър „София” – сцена „Арена”. Пак там ще има своя първа среща със зрителите постановката „Когато рокът беше млад” от Здрава Каменова в изпълнение на Борис Георгиев.
В афиша на театър „София”през новия сезон предстои да влязат и нови постановки по пиесата на Шекспир „Сън в лятна нощ”, „Гъдулката гори” от Райко Байчев и оригинален мюзикъл, сътворен специално за трупата. Обичаните актьори на театър „София” можете да гледате в постановките на театъра, които се играят на четири сцени, всяка вечер, в бялата сграда сред парка „Заимов”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване