08/16/11 17:52
(http://www.klassa.bg/)

Лютви Местан: ДПС може да вкара златен гол на президентския вот

ДПС не може да е резервен политически играч и макар за президентския вот да ви се струваме леко резерва, можем да се окажем от онези резерви, които отбелязват златния гол. Това заяви вчера зам.-председателят на ДПС Лютви Местан на излизане от ЦИК. Местан внесе в комисията необходимите документи за регистрация на ДПС за участие в президентските избори.
Регистрацията на партията не означава непременно, че ще участваме с наши партийни кандидати за президент и вицепрезидент, уточни Местан. По думите му, регистрацията е задължителна за сериозна партия като ДПС, която с този акт казва, че държи отворена опцията и за самостоятелно участие в президентските избори.
От пролетта насам лидерът на ДПС Ахмед Доган и негови заместници неведнъж казваха, че е вероятно движението да участва със свои кандидати на вота за държавен глава. Конкретни имена обаче не бяха споменавани. Лютви Местан и вчера отказа да коментира възможните номинации на ДПС.
В ЦИК се заформя нова коалиция – ГЕРБ - „Атака“ – БСП, коментира още вчера Местан. Според него трите партии се опитват да елиминират ДПС от ръководни постове в общинските избирателни комисии (ОИК). Затова движението ще изпрати писмо до департамента за избори в ОССЕ, за да поиска не само наблюдатели за изборите, но и постоянен мониторинг върху актовете на ЦИК и ОИК. От няколко дни партията не получава ръководни постове в ОИК.
Особено скандална, според Местан, е етническата нагласа в някои общини. Той представи протокол от среща с ръководителите на политическите сили, проведени при кмета на община Трън от 10 август. Изразеното от представител на ГЕРБ съображение ДПС да не получи ръководна позиция в ОИК е: "След като в общината няма турско население, не се полага място на ДПС в ръководството на ОИК". Тази констатация за Местан е знак за етническа обремененост в отношението към ДПС, която не трябва да се пренася и върху актовете на ЦИК.
"Това е скандално. ДПС е национална партия. Има решение на Конституционния съд във връзка с това и ние всички тези казуси ще ги опишем в писмото до департамента за изборите към ОССЕ", категоричен бе Местан.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване