08/16/11 17:50
(http://www.klassa.bg/)

Махат избирателните секции от ромските квартали

Шестте избирателни секции в ромския квартал в Кюстендил ще бъдат изнесени в други квартали. Това съобщи вчера в Пловдив кметът на Кюстендил Петър Паунов. Според него не може да се забрани на хората да продават гласовете си, но кметове имат правомощия чрез административни мерки да контролират честността на вота.
„В Кюстендил вотът няма да бъде етнически, а ромските ще бъдат смесени с български гласове. Например една секция може да бъде съставена от 500 избиратели от български и 300 от ромски етнос“, обясни той. Кметът беше категоричен, че така ще се възпрепятства организираното извозване, предварителното събиране на лични карти и злоупотребата със секционните избирателни комисии.
„Не знам как е при вас в Пловдив, но в ромския квартал в Кюстендил от това, което съм виждал като кадри, както и от Пазарджик и от Видин, е едно и също – вот на практика няма, няма гласуване“, посочи той. Според него всъщност има подмяна на протоколи, директно попълване и подмяна на бюлетини изцяло.
„Същата практика ще бъде предложена и в Пловдив“, каза Дани Каназирева, лидер на политическа партия „За Пловдив” и общински съветник, която също присъстваше на пресконференцията. Тя предлага изборните секции в ромските квартали “Шекер махала” и “Столипиново” да бъдат съставени от двете етнически групи и секциите да бъдат изнесени в училища, където живеят граждани от български етнос.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване