08/16/11 15:23
(http://www.klassa.bg/)

Откриха бюст на Херкулес в Израел

Международен екип от археолози откри мраморен бюст на Херкулес, полубог от гръцката и римската митология, датиращ от II век сл. Хр., в наскоро открити антични римски обществени бани в местността Хорват Тарбенет в Израел, съобщи АФП. Римските бани бяха открити случайно при разкопки за прокарването на нова жп линия.
Находката е от бял мрамор, висока е половин метър и е с изключителна художествена стойност. Специалисти коментираха, че мраморният бюст е рядкост, защото този материал не е съществувал в Израел по това време и следователно е бил внесен специално заради статуята. Художественото произведение наподобява стилово на римската скулптура. За съжаление находката е без глава. Очаква се статуята, едното рамо на която е обвито в лъвска кожа, скоро да бъде показана пред публика, но първо ще бъде реставрирана.
Местността Хорват Тарбенет се споменава в сборника от религиозни книги Талмуд.
Херкулес е древноримското име на героя от древногръцката митология Херакъл, който бил надарен с необичайна сила. Той бил син на Зевс и смъртната Алкмена, която изоставила малкия Херкулес след раждането му на пусто поле. Оттам минала Хера. Тя била възхитена от прекрасното дете и му дала да суче, но той стиснал толкова силно гърдата й, че се образувал Млечният път.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване