08/16/11 18:20
(http://www.klassa.bg/)

Премиерът даде краен срок до 2012 г. за контрабандата на цигари

До февруари 2012 г. е крайният срок да не допуснем нито една кутия контрабандни цигари. Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов във Варна по време на инспекция на пристанище „Варна-Запад“ заедно с шефа на митниците Ваньо Танов. Проверката съвпадна със задържането на 936 мастербокса цигари в мащабна операция на митническите служби на ЕС. „Много съм доволен от работата на митниците, „Гранична полиция” и БОП“, заяви Борисов. Той обаче допълни, че шефът на агенцията Ваньо Танов и Мая Коларова, директор на митница-Варна, ще проверят защо началникът на смяната в митницата и негови колеги не са подали навреме сигнал за заловените стоки. Вероятно освен дисциплинарна ще им бъде потърсена и наказателна отговорност, заяви министър-председателят.
По думите му информационната система, която свързва митниците и НАП, работи и вече дава резултати и дори събраните приходи от горива тази седмица са с 37 млн. лв. повече в сравнение с предходната. Премиерът добави, че сегашното правителство отчита десетки и дори стотици пъти повече заловени контрабандни стоки благодарение на новите скенери и техника в митниците. „Целта е да се ограничи човешкият фактор, тъй като ако се попадне на контрабанда на стойност 3 млн. лв., не е никакъв проблем да се дадат 50 хил., 100 хил. или 200 хил. лева на митничаря, тъй като тази контрабанда за една седмица би могла да се реализира в курортен град като Варна“, коментира Борисов. По думите му той и Ваньо Танов прилагат различни хитринки, за да следят движението на контрабандите и работят усилено със своите колеги от Европейския съюз.
Шефът на митниците пък подчерта, че от началото на годината заловените количества контрабандни цигари са над 25 пъти повече спрямо миналата година. А през 2010 г. са били 70 пъти по-големи спрямо предходната 2009 г. За залавянето на пратката се работи с други митнически служби от 12 дни, посочи Танов. На по-късен етап ще се изясни дали цигарите с марка „Палермо", „Ибиза" и „Давидоф" са били предназначени за българския пазар. Стойността им е 1,5 - 2 млн. лева, но директорът на агенцията посочи, че загубите за България биха били много по-големи, ако тези цигари без платен акциз се реализират на пазара, защото ще вземат пазарен дял и тогава загубите за държавата ще са между 5 и 6 млн. лева.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване