08/16/11 15:24
(http://www.klassa.bg/)

СЕТИ отново ще търси извънземен разум

Американската мрежа от радиотелескопи СЕТИ, която преустанови издирването на извънземен разум през април заради липса на средства, получи от доброволни дарители 200 000 долара, предаде в. „Фигаро“. Сумата дава възможност проектът да продължи от средата на септември.
Мрежата от радиотелескопи изследва небето от 2007 г. в очакване да намери други цивилизации. Когато парите свършиха, екипът от програмата обяви дарителска кампания, чиято цел бе да събере 200 000 долара до 12 август. Целта бе постигната още на 8 август, което даде основание на института да обяви, че в средата на септември възобновява търсенето на извънземни.
Досега над 2500 души са дали най-малко по 80 долара за програмата. Сред многото анонимни дарители се четат имената на автора на фантастични филми Лари Райвън и астронавта от мисията на „Аполо 8“ Бил Андерс. Андерс смята, че е „безотговорно“ човешката раса да не търси доказателства за съществуването на извънземен разум.
Най-известна от дарителите е актрисата Джоди Фостър. Героинята от филма „Контакт“, който разказва как една жена, млад астроном, улавя първото съобщение от звездите, очаква, че проектът ще „даде възможност да се премине от измислицата към реалността“.
Със събрания фонд СЕТИ ще може да изкара до края на 2011 г., отбелязва директорът на института Томас Пиерсън. СЕТИ има нужда от 2,5 милиона долара годишно. Пиерсън смята, че е възможно партньорство с US Air Force, като телескопите на СЕТИ се включат в улавянето на космически отломки, способни да навредят на американските сателити. Пиерсън се надява на такова партньорство независимо от икономическата криза и проблемите с бюджета на САЩ.
Частните инвеститори също са надежда. През 2007 г. съоснователят на Microsoft Пол Ален даде 25 милиона долара за програмата, която търси в Космоса други цивилизации.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване