08/16/11 18:11
(http://www.klassa.bg/)

Шивашка фирма прие бездомници на работа

Шивашкото предприятие INTERTEX 2000 осигури работа на Светослав Мекиков и Георги Иванов – 20-годишни младежи с леки увреждания, които се скитат бездомни по улиците на София. Това стана с намесата на журналисти от в. „Класа“ и на председателката на Българска асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ) г-жа Валерия Жекова. В момента младежите се обучават да шият на машини и да извършват несложни операции, срещу което получават средства, за да се прехранват. В изключително трудния за тях момент ръка им подадоха шефовете на фирма, която произвежда трикотаж с високо качество за дизайнерски студия в Лондон.
bTV подготви репортаж за трагичната съдба на двамата младежи, който ще бъде излъчен в утрешното издание на „Тази сутрин“.
Георги и Светослав са възпитаници на Социалния учебно-професионален център (СУПЦ) “Княз Борис I” в столичния квартал „Хаджи Димитър“. Георги Иванов има диплом за шивашки работник, но трудно задвижва машината. Светослав Мекиков, с доказана диагноза лека умствена изостаналост, пък има завършена специалност „Помощник кухня“, но продължава да учи за шивач. Първият вече няма право да живее в пансиона към СУПЦ, вторият пък е подал молба за напускане, вероятно по принуда. „Те не са деца, те са пълнолетни. Няма да върна Светослав в пансиона “, коментира по телефона за „Класа“ директорката на СУПЦ “Княз Борис I” г-жа Капка Георгиева. От Министерството на труда и социалната политика пък изпратиха писмо до „Класа“, в което ни информират, че проектът „Ново начало – от образование към заетост“ , изпълняван от Агенцията по заетостта, с бюджет от 35 млн. лева, осигурява възможност за стаж в работна среда на безработни младежи без трудов опит.
Георги и Светослав продължават да нямат покрив над главата си и да разчитат на помощ от фирмата, в която работят. Със съдействието на журналисти младежите подадоха молби за временно настаняване в дирекция „Социално подпомагане“ - община Оборище, откъдето чакат помощ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване