08/17/11 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Аз, Бойко. Как създадох Вселената

Краси Радков като Бойко Б. Илюстрация от книгата

„В тая книга съм разказал сичко за сички неща. Ей тва кълбо, къде го виждате на снимката, съм го направил с тия две ръце. Тва океани, континенти, планини, реки, сичко. От - до. Направих го кълбото, резнах му лентичката, ама бех сам. Нема кой едно „конграчулейшънс” да ми каже. Та се наложи да направя и хора. Първо направих Цецо, после сички останали… А накрая направих и тая книга, в която съм разказал най-важните моменти от моя живот и от живота на други велики хора. Четете я внимателно и си водете бележки, щото после ше се изпитваме.”

Аз и Вселената
Вселената и човешката глупост са безкрайни.

Алберт Айнщайн
Нито едно от двете не е безкрайно. Безкраен съм само аз.
Бойко Б.

В началото немаше нищо. Бехме само аз и нищото. И все пак аз бех малко по-голем от нищото. Но иначе – пълна скука. Като пръднеш, и ехото се носи с векове, но нема кой да му се възхити. А и след третата пръдня става същото. Пълна скука. Затова си казах: „Оо, Бойко! Създай Вселената. Нещо да цъка там и да се върти.“ Бех малко нагъл към себе си. Можех да кажа: „Милий и великий Бойко Борисов! Бъди така добър, както си и невероятен, и вземи, че създай Вселената. Да има после какво да пише оня тъпак Дъглас Адамс и да има на какво да се дзвери Коперник.“

Речено – сторено. Запретнах ръкави и казах едно: „Бум!“ И ето ти го Големия взрив, ето ти я Вселената. Тук е моментът да опровергая онова първолаче в астрофизиката Карл Сейгън, дето се бараше, че знае всичко за произхода на Космоса. Знае ми дедовия! Дедо не е имал Космос. Дедо е имал една нивичка край Банкя, една малка бахчица, която комунистите са му я взели. Както и да е. Аз още имам прашинки от Големия взрив по сакото си. Само дето вие сега на тия прашинки им викате астероиди. И едно петънце ми остана от Големия взрив – по старата пожарникарска шуба. Всъщност Вселената като такава е горе-долу толкова голема – колкото това петънце.

Пръкнах аз Вселената и веднага се появиха криминални проблеми. Имаше и други големи взривове. Нароиха се първите космически групировки. Страхотни проблеми създаваха Големата мечка, Малката мечка, брат им Мечо Пух, братя Галеви, братя Галилео Галилееви. Секви междузвездни гастрольори. Казах си Ибахти Пипоните Они че ме Нервират! Съкратено ИПОН. Набързо им организирах една космическа каратека и им свих сармите. Междувременно се наложи да създам и сармите, за да може да се изразявам по този иначе толкова симпатичен литературен начин. Най-добре се справих с Големата мечка. Отидох при него и му викам: „Дай една цигара, ше те еба у звездата!“ Той се залиса да бърка в джоба си и оттам аз – едно уширо маваши, ичи гери, деректно карате у гушата, и Големата мечка се пръсна на звезди. Които блещукат и до днес.

По едно време си викам: „Това с Вселената ми дойде малко на баир – лозе!“ Требва да създам некой, на който да делегирам малко права и задължения. И понеже тогава си немах Цецо, Данчето Фандъкова и останалите съсели, се принудих да си направя некой солташак. И кой, кой да е тоя, онче, бонче, счупено пиронче, Господ ще е тоя. Прас – плеснах аз с ръце, – и ето ти го Дедо Боже. С дълга бела брада и шлифер. Шлифера му го дадох, за да се различава от Дедо Коледа. Тоя шлифер между другото още е у нас, ...

Публикувана на 08/17/11 21:50 http://e-vestnik.bg/12476/az-i-vselenata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване