08/17/11 16:11
(http://www.klassa.bg/)

Данъкоплатците ще поемат тежестта от грешките на управляващите

Решението на Саркози и Меркел за въвеждане на данък върху финансовите транзакции ще се отрази негативно на хората, защото така данъкоплатците ще поемат тежестта от грешките на управляващите. За създаването на еврозоната са приети определени правила, но те на практика не са спазвани и това е грешка на отделните държави и на ЕС като цяло. Според мен, не би трябвало да се налагат подобни мерки - нов данък или увеличение на съществуващите. Държавите трябва да подходят по-отговорно т.е. политиците трябва да поемат отговорността за това, че не са спазили обещанията си към хората. Естествено е това обаче да не стане, защото те разполагат с достатъчно лостове за влияние върху бизнеса. Както виждаме, те се събират, решават и могат да наложат един нов вид данък. При всички случаи обаче данъкът е нещо, което вреди на хората, на потреблението, на възможностите за развитие. Правилното решение е не да се вдигат данъците, а да се намаляват разходите, като се повиши фискалната дисциплина.
Съществуват доста твърдения, че един икономически валутен съюз просто не може да съществува без общо правителство или най-малкото без общо министерство на финансите. Според мен, основният проблем е, че не се спазват правилата. В Пакта за стабилност и растеж е посочено, че държавите могат да си позволят до 3% бюджетен дефицит и дълг до 60% от БВП, но това не се спазва от почти никоя европейска държава. Всъщност трябва да има по-силен ангажимент към спазване на правилата и така трябва да се предвиждат някакви автоматични механизми, които да гарантират, че няма да се допускат големи дефицити. Затова по-голямата мярка щеше да бъде, ако във всички 17 страни от еврозоната се въведат подобни фискални бордове. Но много важно в случая ще е какви ще бъдат самите механизми за налагане на дисциплина от тези фискални бордове. Важно е как ще бъдат дефинирани фискалните правила и как ще се прилагат.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване