08/17/11 18:23
(http://www.klassa.bg/)

Две трети от оранжерийния бранш са в сивия сектор

По експертни оценки заради епидемията с Ешерихия коли в Европа българските производители на оранжерийни зеленчуци са загубили над 30 млн. лв. В същото време в Държавен фонд „Земеделие“-Разплащателна агенция само 96 физически и юридически лица са подали заявки за компенсиране на унищожена продукция на стойност 5 млн. лв., обясни Пламен Сапунджиев, председател на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция /БАПОП/. От този факт може да се направи изводът, че приблизително две трети от бранша е в сивия сектор, смята Сапунджиев. По негови данни от 6000 дка полиетиленови оранжерии най-малко половината работят без документи. 4000 дка са стъклените оранжерии и над 20 на сто от тях са нелегалните.
ЕК реши да поеме загубите на производители в ЕС заради истерията със заразата. Ще бъдат компенсирани обаче само щетите за унищожена продукция. Освен това нито лев няма да се плати, без да бъдат представени всички документи за продажби един месец назад. Очаква се парите да постъпят по сметките в средата на октомври, съобщи още Пламен Сапунджиев.
Според него кризата е заварила испанските фермери в края на сезона им, но по това време българското производство е било в пик. Истерията е сринала търговията с оранжерийна продукция с 90%, а само за ден цените са паднали от 1 лев до 20 ст. за килограм, заяви председателят на БАПОП. От името на организацията той настоява държавата да осигури 10 млн. лв. за покриване на ценовите разлики. Подобна стъпка вече е предприета в Белгия и Дания. Има различни начини да бъдат осигурени средствата. Най-дълъг и труден е пътят това да стане, като МЗХ поиска от ЕК да нотифицира държавна помощ. Затова браншовиците предлагат да се използва механизмът за бедствия и аварии.
Ако държавата удовлетвори искането да бъдат предоставени компенсации и заради срива на цените, заявления ще подадат около 120–150 производители. Ако обаче щетите не бъдат поети, през есента ще бъде заложена по-малко продукция и българският пазар допълнително ще се отвори за вносна стока.
И в момента родните зеленчуци търпят ударите на нелоялната конкуренция на по-евтината чужда продукция, която често влиза в страната контрабандно. Цяла организация са създали роми от Петричко, които внасят по 150 хил. тона на вечер македонски зеленчуци през Гърция. Зарзаватът идва и от Йордания, Египет и Турция, но първо влиза в Гърция и после - у нас, тъй като в южната ни съседка ДДС на тези стоки е по-нисък, обясни Велин Георгиев, член на УС на БАПОП.
Цените на едро на доматите от Гърция варират между 20 до 70 цента, по-евтините обикновено са за нашия пазар. Същото е положението и в Турция – нискокачествената стока е за нас, а доматите от по долар отиват на вече твърде претенциозния и платежоспособен руски пазар. Най-евтини са македонските домати, на едро в момента се продават между 15 и 20 цента за килограм. Македонските дини сега са едва 2 цента килото, когато се продават на едро. На вътрешния ни пазар цената варира между 30 и 55 ст. за килограм, а разликата, естествено, отива в джоба на търговеца.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване