08/17/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Икономии без граници искат Меркел и Саркози

никола Саркози посреща Ангела Меркел в Елисейския дворец. Снимка: официален сайт

По-голяма икономическа интеграция с единно управление в еврозоната и пълен контрол върху националните бюджети на страните членки на еврозоната е отговорът, който искат да дадат германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози на кризата с единната европейска валута.

Подложени на драматичен натиск да преборят кризата в еврозоната и да възстановят загубеното доверие на пазарите към еврото, двамата ръководители предложиха националните парламенти да приемат “златното правило” за свеждане до нула на дефицитите, но оставиха настрана, поне засега, дебатите за издаването на еврооблигации и за подпомагане на Европейския фонд за финансова стабилност.

Кризата в Европа вчера придоби нов негативен обрат, след като освен атаките от страна на пазарите над страни с гоеми дефицити и дългове, сега европейците трябва да се преборят и с голямото забавяне на икономическия растеж в “сърцето” на Европейския съюз, в Германия и Франция.

На извънредната си среща Меркел и Саркози предложиха още налагане на данък върху борсовите сделки и въвеждане на единен корпоративен данък в Германия и Франция, който би могъл да откри пътя за единно данъчно облагане в еврозоната.

Меркел и Саркози се спряха специално на Гърция и Португалия, тъй като, както се изразиха, европейците трябва да помогнат на държавите, които дават признаци на безсилие. По-конкретно Саркози даде пример с двете страни, които по думите му не са използвали средства от фондовете и трябва да им се помогне, за да ги усвоят.

Германия и Франция смятат, че абсолютно тяхно задължение е да подпомогнат евроко като единна валута на цяла Европа . Очевидно е, че за да стане това, се нуждаем от по-силно взаимно въздействие на бюджетната и финансовата ни политика в еврозоната, каза Меркел.

Искаме да изразим абсолютната си воля да защитим еврото и да покажем пълното единомисилие на Франция и Германия в тази посока, допълни Саркози.

Френско-германските предложения сега ще бъдат оценени от Херман ван Ромпой, който пое ангажимента да изработи пълния пакет от мерки за икономическа координация в еврозоната и да го представи на срещата на върха на ЕС през октомври.

Желязната канцлерка и френският президент не изненадаха приятно пазарите, както се надяваха икономисти и политици, тъй като освен че оставиха извън дневния ред обсъждането на въпроса за еврооблигациите и подпомагането на Европейския фонд за финансова стабилност, не казаха нищо за създаването на европейска рейтингова агенция.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване