08/17/11 16:12
(http://www.klassa.bg/)

Кризата изисква по-решителни стъпки

Като цяло всички очакваха повече от срещата Меркел - Саркози. Малко по-решителни мерки по конкретните проблеми на задлъжнялостта на страните членки. Очевидно се търсеше и се очакваше увеличаване на фонда за финансова стабилност, евентуално решение по отношение на пускане общи еврооблигации, които да стабилизират еврото. Но явно тези стъпки все още не могат да бъдат подкрепени политически от Франция и Германия. Пазарите реагираха негативно на срещата със спад, както и еврото - т.е. продължава се политиката на малки стъпки напред, докато дълговата криза изисква по-решителни стъпки.
Колкото до предложението за въвеждането на данък върху транзакциите, все още не е ясно какво точно ще представлява. Това ще е първата стъпка към общ данък, който ще се събира във всички европейски страни и ще се изразходва централизирано. Нещо, което досега се отхвърляше от европейските лидери, включително на Франция и Германия. Това очевидно е първа стъпка към единно облагане в страните от еврозоната първоначално, а вероятно в по-дългосрочен аспект и във всички европейски страни. Това означава концентриране на средствата вече в Европейската комисия или в друг орган, който ще се създаде за тази цел. Но се очаква през септември фактически да бъдат дадени подробности за тази мярка. Това, което е обезпокоително за нас, е решимостта на Франция и Германия за стъпки към уеднаквяване на корпоративното облагане между двете страни и по-нататък в еврозоната. Ако наистина това се развие, ще бъде сериозна пречка за влизането на България в еврозоната.
Меркел и Саркози се опитват да покажат единство в мерките за излизане от кризата, като застават плътно зад еврото и съществуването на еврозоната. Това е добрата страна. Някои от мерките също са с положителен ефект като необходимостта от фискален борд. Да се приемат в националното законодателство текстове за ограничаване на дефицитите в бюджетите и задлъжнялостта си - е нещо, което и България се опитва да направи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване