08/17/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Къде са отломките от СССР двайсет години след преврата

Асошиейтед прес

Танкове на Червения площад през август 1991 г. Снимка: рашанюз

Първо дойде Михаил Горбачов, който тласна монолитния Съветски съюз към реформи. После през август 1991 г. един опит за преврат, зле подготвен от непохватни и понякога пияни мъже, отвори пукнатина, която вече не можеше да бъде запълнена. Няколко части от империята се откъснаха и отплаваха. Скоро остатъкът рухна. Триумфалисти на Запада възприеха разпадането на СССР като неизбежен триумф на демокрацията или даже като “край на историята”. Други, както впоследствие направи руският лидер Владимир Путин, го оплакаха като “най-голямата геополитическа катастрофа на века”.

Това, което е останало след Съветския съюз, е някъде между тези две крайни гледни точки: загадъчна купчина от държави, заемаща една шеста част от сушата на света, които са толкова различни, едни с обещаващо, а други с проблемно бъдеще. Ислямистки въстания заплашват да експлодират в мащабни сражения, а два “замразени конфликта” сякаш не могат да бъдат решени.

Тези страни варират от най-бедната европейска държава Молдова до Русия, която ражда магнати с несметни богатства. Някои са истински демокрации; други са неубедителни или цинични имитации на демокрация; Туркменистан е неприкрита диктатура, а Беларус и Узбекистан - на практика също. Според оценката на “Фрийдъм хаус” три от 15-те бивши съветски републики са свободни, седем не са, а останалите са някъде по средата.

Русия е сред “несвободните”, губейки точки през последното десетилетие. Това е най-голямата бивша съветска република с най-богати природни ресурси и единствената, която още има ядрено оръжие, така че пътят, по който тя поема, е от голямо значение за света. А този път никак не е ясен. През първите години след разпадането на Съветския съюз руската политическа сцена изглеждаше широко отворена и на нея излязоха реформатори, опортюнисти и бесни националисти. През 1996 г. надпреварата в президентските избори бе толкова оспорвана, че се наложи втори тур, спечелен от Борис Елцин с едва 53 на сто от гласовете.

Обаче Путинова Русия, макар и демократична на думи, стегна със здрава хватка всички опозиционни политици с изключение на тези от все по-маргиналната комунистическа партия. Властите редовно не разрешават на опозиционни групировки да организират митинги и полицията с твърда ръка разтуря непозволените събрания; промените в избирателния закон през последните десет години издигнаха почти непреодолими препятствия пред независимите и истински опозиционните групи.

Президентът Дмитрий Медведев многократно говори за необходимостта от реформи, но като слаб президент, поел поста само защото през 2008 г. Путин не можеше да кандидатира за нов мандат, думите му нямаха голям ефект. Мнозина очакват, че настоящият премиер Путин ще се яви на президентските избори догодина и ще ги спечели. Това би укрепило т.нар. система на “контролирана демокрация”, която според много наблюдатели може да доведе до катастрофа.

“В Русия многократно са започвани политически реформи, когато вече е било много късно. И сега държавата отново върви в същата посока”, казва Борис Макаренко от независимия Център за политически технологии в Москва. “Правителството не може до безкрай да пренебрегва общественото мнение. Ако те опитат да направят това, може да се стигне до сценарии като тези от 1917-а или 1991-а година.”

Стабилността на Русия напоследък и склонността на нейните граждани да приемат намаляването на политическите свободи са тясно свързани с поразителното богатство, разцъфтяло в страната заради световното търсене на петрол и природен газ. Но световните икономическа кризи от 2008 и 2011 г. ярко илюстрират колко уязвима е Русия от намаляването на цените на въглеводородите. Продължителната икономическа стагнация или спадът могат да разклатят политическата система.

“Без ръст за правителството ще бъде трудно “да се откупи” от недоволството” казва професор Дениъл Трелсман от Калифорнийския университет в Лос Анжелос в свое изследване за Московския Карнеги център. Русия страда и от ислямистко въстание ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване