08/17/11 18:03
(http://www.klassa.bg/)

Лекари отричат да имат вина за ампутирана ръка

Лекарите от Варна, които са извършили коронарографията на Милко Михалев от Провадия, заявиха вчера, че не са виновни за ампутирането на ръката му. Мъжът загуби ръката си в края на миналия месец. Медиците посочиха, че коронарографията, заради която се твърди, че пациентът е загубил дясната си ръка, е изписана по необходимост и е извършена правилно. „Това е диагностичен метод, чрез който се разбира дали в артериите има плаки или стеснения, а пациентът е предразположен към инфаркт и затова направихме процедурата“, каза кардиологът д-р Ина Парашкевова. Медиците от кардиологичната болница представиха хронологията на постъпването на пациента в лечебното заведение на 8 юли и изписването му на следващия ден. „Няма основание да се демонизират нито методът на коронарографията, нито екипът на клиниката“, коментира управителят на кардиологията във Варна доц. Спас Спасков. Те обясниха, че по време на престоя в болницата Михалев не е имал оплаквания, но 30 часа след изписването му той се е върнал в лечебното заведение заради изтръпване на дясната си ръка. Пациентът е бил препратен към съдовата хирургия на болница „Св. Марина“ в морския град. Екипът на кардиологичната болница обяви, че не може да се каже как са се появили усложненията на пациента. Лекарите не отрекоха възможността пациентът сам да ги е предизвикал, като е натоварвал ръката си.


Мъж почина след коронарография

За втори инцидент след коронарография съобщиха вчера от Националната пациентска организация, предаде БНР. „Мъж на 49 години е загубил крака си, а 10 месеца по-късно е починал след извършена коронарография в частна клиника в Пловдив“, коментира председателят на организацията Станимир Хасърджиев. Той обяви, че цялата налична документация ще бъде предадена на прокуратурата. Хасърджиев коментира, че този път манипулацията е извършена през крака на пациента. В резултат на това се стига до тежка инфекция, която в продължение на няколко месеца не може да бъде овладяна. Така се налага ампутация на крака. Хасърджиев обясни пред „Фокус“, че трябва да се разпишат по-ясни правила и стандарти за това, кои пациенти са подходящи за процедурата, както и да има ясни критерии, по които медицинският персонал да проследява болните след пункциите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване