08/17/11 18:33
(http://www.klassa.bg/)

Пазарите останаха разочаровани от плана на Меркел и Саркози

Пазарите от САЩ, Азия и дори Европа останаха разочаровани от предложенията на френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел. Във вторник вечерта те се срещнаха в Елисейския дворец, за да обсъдят възможностите за решение на дълговата криза в ЕС и спасяването на еврото. Борсите реагираха негативно първо на новината, че Париж и Берлин засега няма да подкрепят идеята за емитиране на общи еврооблигации по схемата „един за всички и всички за един“. Въпреки че предварително официални източници от двете делегации заявиха, че темата няма да се обсъжда, тя в крайна сметка бе на дневен ред. Саркози дори посочи, че това е интересно предложение, но ще се разисква за в бъдеще. Германският канцлер пък каза: ‘‘Смятам, че с нашите предложения ще решим кризата сега и ще възстановим доверието стъпка по стъпка. Не вярвам, че еврооблигациите ще ни помогнат в това начинание.“ Веднага последва спад на френските и испанските пазари.
Идеята за еврооблигации бе подкрепена преди дни от Испания, Италия и Ирландия и дори финансовият министър на Острова Джордж Озборн заяви в понеделник, че решение като еврооблигации или други форми на гаранции изисква сериозно обсъждане. С отказа си за скорошно въвеждане на общи европейски дългови книжа Саркози и Меркел оставиха еврозоната уязвима на атаки от спекуланти, посочиха пазарни анализатори. Това се потвърди и от търговската сесия в Азия - водещият индекс Никкей-225 на Токийската фондова борса отчете загуби. Американските пазари също не останаха равнодушни към плана на Меркел и Саркози. Те се оцветиха в червено най-вече заради предложението за въвеждане на общ европейски данък в еврозоната върху финансовите транзакции. Dow Jones Industrial Average загуби 0,67%, като спадът му се дължеше и на слабите данни за икономически ръст в Германия. S&P 500 бе надолу с 0,97%. Еврото от своя страна също остана под натиск.
При отварянето си лондонският FTSE също бе със спад от 0,7%, основният показател на Франкфуртската борса DAX губеше 0,8%, а в Париж CAC 40 олекна с 1%. Най-големи загуби - до 3%, отчитаха акциите на европейските банки. По-късно през деня обаче FTSE се върна на плюс, DAX стопи загубите до спад от -0,22%, а CAC 40 се изстреля с 1,35%.
Срещата в Париж дойде, след като европейските фондови борси преживяха най-големите си трусове от кризата през 2008 г. насам. Освен това Евростат отчете значително забавяне на икономиката на еврозоната и ЕС през второто тримесечие.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване