08/17/11 16:36
(http://www.klassa.bg/)

Юшченко: Тимошенко скри от мен цената на газа

Юлия Тимошенко в качеството си на премиер е отказала да съобщи на президента Виктор Юшченко каква цена е договорила в Москва за газа през януари 2009 г. Това заяви вчера самият Юшченко, който даде показания пред съда в Киев, след като бе заплашен, че ще бъде глобен и докаран принудително да свидетелства в процеса срещу бившия премиер.
Третият президент на Украйна е ключов свидетел по газовото дело, отбелязва Интерфакс. „Аз три пъти попитах Юлия Владимировна каква е цената. Получих един и същи отговор: „Виктор Андреевич, цената ще бъде добра“, разказа вчера бившият държавен глава.
Той подчерта, че на неговата молба да види проекта на договора Тимошенко обещала, че „ще му го даде после“.
Юшченко предложи на съда да разпита премиера на Русия Владимир Путин и шефа на „Газпром“ Алексей Милер. Според него това е задължително, за да се установи истината за газовото споразумение. По думите му руската страна в началото предложила условия, при които цената на газа би била 250 долара за 1000 куб м, но Тимошенко ги отхвърлила. След което руснаците отказвали да разговарят с нея и тя няколко пъти се връщала от самолета за Москва.
Юшченко също съобщи, че в началото на 2009 г. в секретариата на президентството по факса от неизвестен източник от Москва пристигнали копия на украинско-руските газови споразумения. „Не бе ясно кой стои зад тези копия – спецслужбите ли, посолство или някой друг, каза политикът. По думите му никой в президентството не повярвал в автентичността на документите, помислили ги за фалшиви.
Миналия понеделник за същите факсове разказа пред съда и бившият първи заместник-шеф на секретариата на Юшченко Александър Шлапак. Като икономист той определи подписаните през 2009 г. договори като неизгодни за Украйна и настоя възможно най-бързо да бъдат преразгледани. На въпрос на Тимошенко, защо президентите на Русия и Украйна навремето не са се разбрали за газа, Шлапак отговори, че Юшченко не е имал правата да се меси в работите на правителството и на „Нафтогаз“ по тези въпроси.
Показанията на Юшченко бяха изслушани много внимателно от Тимошенко, която след това само каза, че не е съгласна с тях и няма да задава въпроси на свидетеля. „Господ му е съдник“, каза Тимошенко.
Явяването на Юшченко като свидетел бе под въпрос, защото неговата партия „Наша Украйна“ му препоръча да не взима участие в политическата разправа, отбелязва Интерфакс. Президиумът на партията е взел решение нейни членове да не дават показание в процеса срещу Тимошенко.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване