08/18/11 18:22
(http://www.klassa.bg/)

България е застрашена от глоба за 777 000 евро

ЕК може да ни глоби със 777 000 евро заради липса на закон за съхранение на въглероден диоксид в земните недра, съобщи LiveBiz, цитирайки доклад на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков до Министерския съвет. Проектозаконът е публикуван и на страницата на МИЕТ. Крайният срок за приемането на този закон е изтекъл на 25 юни 2011 г. "С оглед недопускане налагането на финансова санкция за България в размер на 777 000 евро е необходимо предложеният законодателен акт да се приеме в кратки срокове", пише Трайков в доклада си. В него той не пояснява защо проектодокументът не е изготвен в срок, пише още онлайн изданието. Идеята на закона е България да даде своя принос за планираното от ЕС намаляване на вредните емисии в атмосферата до 2020 г. до 160 млн. тона.
За тази цел се предвижда в естествени образувания в земните недра да се вкарва уловеният от промишлени инсталации въглероден диоксид. Това ще се прави от фирми, които ще кандидатстват пред държавата и ще плащат за това да съхраняват уловения от промишлените инсталации въглероден диоксид. Те ще компенсират разходите си от това, че намалението на въглеродния диоксид в атмосферата може да се търгува на международния пазар.
Независимо от увеличаването на енергията от възобновяеми източници, изкопаемите горива, в частност въглищата, ще продължават да бъдат основен източник на енергия още известно време.
Улавянето на въглероден диоксид и съхраняването му в геоложки формации (УСВ) е междинна технология, която ще допринесе за справяне с последиците от изменението на климата. То се състои в улавяне на въглероден диоксид (СО2) от промишлени инсталации, преноса му до място за съхранение и инжектирането му в подходяща подземна геоложка формация с цел постоянно съхранение. Проектът на закон разписва процедурата за издаване на разрешения на улавяне и контрол.
В законопроекта е предвиден и раздел с административно-наказателни разпоредби. Санкциите, които ще се налагат, са от 50 000 до 200 000 лв.
Методът за улавяне на въглеродния диоксид може да се окаже ефективен начин за намаляването на вредните емисии за най-замърсяващите инсталации, смятат международни експерти.
Министър Трайков е на мнение, че съкратените емисии въглероден диоксид до 2030 г. биха могли да са около 15% от необходимото намаление в целия ЕС. "За прилагането на новата уредба не са необходими финансови средства", коментира икономическият министър в своя доклад до правителството.


Събраха 3000 подписа срещу добива на шистов газ в Добруджа

Продължава информационната кампания за пораженията върху околната среда при добива на шистов газ на гражданската организация „За по-красива и чиста Силистра”, съобщи БНР. Вече са събрани и над 3000 подписа в подкрепа на петицията срещу добива на шистов газ в Добруджа, която ще бъде внесена в ЕП.
На голям екран в центъра на Силистра снощи бе показан филмът на Джош Фокс „Газленд”, който разказва за добива на шистов газ в САЩ и по света. 70-минутната лента е единственото досега сериозно документално разследване за добива на шистов газ в света. Филмът разказва за екологичните рискове, свързани с новия метод за извличане на газ от земята чрез хидравличен процес.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване