08/18/11 16:34
(http://www.klassa.bg/)

Европейска щедрост без гаранции

Европейската комисия отпуска 380 милиона евро на пет арабски страни, които са засегнати от Арабската пролет, съобщи еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле. Парите са разпределени не поравно, а според промените, извършени в тези държави от началото на годината, в основата на които стоеше гражданският бунт срещу тоталитарното статукво. Мотивите на Брюксел да помогне на тези държави са обясними и това е не само финансова инжекция, но и някакъв морален стимул за хората в тези държави да продължат да се борят за правата си.
Проблемът е как Брюксел ще проследи къде ще отиде неговата щедрост. Ако това са хората в бедните селски райони на Мароко, от предградията на Кайро или безработни млади алжирци, всичко би било похвално. Но сигурно ли е това? Оказа се, че ЕС не успя да предотврати злоупотреби със свои фондове в европейски страни като България (програма САПАРД например), въпреки че имаше много по-преки инструменти за контрол, имаше и ОЛАФ. Не е ясно какъв механизъм ще използва Европейската комисия, за да гарантира на данъкоплатците в 27-те страни членки, че 380-те милиона евро, отпуснати сега, към които имаше и ще има и други пакети за бъдещите „демокрации“, ще отидат по предназначените проекти, а няма да се отклонят от пътя към хората, изстрадали Арабската пролет.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване