08/18/11 15:46
(http://www.klassa.bg/)

ЕК дава 380 милиона евро на 5 "заслужили" арабски страни

ЕК оповести в сряда нов финансов пакет от 380 млн. евро за 5 страни, засегнати от Арабската пролет, предаде ДПА.
Мароко, чиито граждани през юли недвусмислено се обявиха на референдум за нова конституция, която ограничава правата на техния крал, ще получи най-големия транш от 139 милиона евро. Парите ще отидат главно за повишаване на жизнения стандарт в северния селски район Хосейма, заяви еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле. Той подчерта, че помощта на ЕК за Мароко ще доведе до напредък в осъществяването на демократичните реформи в страната.
Египет, който се опитва да гради демокрация след отстраняването на Хосни Мубарак, ще получи 100 млн. евро . Те ще отидат за подобряване на условията на живот в бедните квартали на Кайро, за нови работни места и за използване на нови енергийни източници.
Йордания, където кралят назначи комисия, за да подготви промени в конституцията, ще получи 71 млн. евро за образование и възобновяеми енергии, особено важни за напредъка на страната, обяви Фюле.
За Алжир, където самозапалването стана форма на протест по-рано тази година, са определени 34,5 млн. евро за културния и транспортния сектор, като фокусът ще бъде върху проекти за осигуряване на работа на младите.
Помощта от 33 милиона евро за Ливан отива за реформи в правосъдната система, общините и екологията, каза еврокомисарят.
Евросредствата се отпускат от годишната програма за действие на ЕС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване