08/18/11 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Израел се подготвя за палестински бунтове

Главният пешеходен тунел между Израел и ивицата Газа в Ерец. Снимка: ЕПА/БТА

Израелската полиция и армията внасят коне, водни оръдия, гранатомети със сълзотворен газ и машина, която издава ужасен звук, причиняващ гадене, за да избегнат жертви сред палестинците, ако се състоят протестите, планирани идния месец на Западния бряг по време на опита за международно признаване на палестинска държава от ООН.

Трескавите приготовления са резултат от болезнените поуки от неудачната кървава конфронтация на Израел с хилядите палестинци, което щурмуваха границата откъм Сирия през май, когато зле екипираните израелски войници застреляха дузина протестиращи. Израел понесе остра международна критика заради кръвопролитието и властите признаха впоследствие, че военните са били заварени неподготвени и не са разполагали с подходящи средства за контролиране на тълпи.

Палестинците планират масови демонстрации на Западния бряг и в чужбина, които да съвпаднат със сесията на Общото събрание на ООН през септември, от която палестинците очакват официално признаване на тяхната държава. Инициативата отразява разочарованието им от отдавна буксуващите израелско-палестински мирни преговори. Палестинските власти имат свои планове как да запазят протестите мирни и да избегнат конфронтация с израелците, но местната история е показала, че събитията могат бързо да излязат извън контрол.

Израел се опасява, че един единствен инцидент - палестинец да убие израелец със запалителна бомба или изстрел, или израелски войник да убие палестинец при размирици, може да отприщи вълна от насилие. Израел от своя страна прави всичко по силите си да предотврати смъртни случаи, казва израелски представител, настоял за анонимност поради деликатната тема.

Според вътрешен полицейски информационен бюлетин на разположение на Асошиейтед прес, полицията е удвоила числеността на силите за борба с безредици до над 2000 души. “Полицията се надява да избегне жертви в случай на палестинска независимост”, пише авторът на информационния бюлетин Нисим Мор, командващ подразделението за полицейски операции. Говорителят на полицията Мики Розенфелд заяви, че приготовленията са в ход от няколко седмици, наблягайки на несмъртоносните методи, които полицята обикновено използва. “Израелските полицаи са готови да се справят с масови демонстрации в цялата страна”, каза той.

Район в Южен Израел е превърнат в тренировъчен лагер за септември. Теренът предлага съоръжения и тренировки за войниците как да се справят при сценарии с насилие, без да причиняват смъртни случаи, които биха отприщили вълна от критики срещу Израел и биха дали на палестинците с нов мотив за сплотяване. Според израелски източници израелските сили за сигурност работят със своите палестински колеги, за да координират действията, целящи да се избегнат жертви. Палестински представители не пожелаха да коментират.

В информационния бюлетин на полицията приготовленията са наречени “Летни семена”, като в него е описано снаряжението, което полицията планира да използва, ако се стигне до сблъсъци с разбунтували се палестинци. Описано е и ново устройство за контрол на тълпи - машина, генерираща звукови вълни, които причиняват гадене. Полицията е поръчала такава машина, наречена “Писъка”, както и “Скункса” - устройство, което разпръсква неприятна миризма за овладяване на тълпи. Миналата есдмица са внесени 15 полицейски коня от Белгия и са поръчани две водометни оръдия в допълнение към няколкото вече налични.

Израел има запаси от сълзотворни гранати и гранатомети за тях и поръчва още, съобщиха военни представители. Войниците са използвали стоманени куршуми с гумено покритие при предишни сблъсъци, макар че от тях загинаха неколцина палестинци. Предприемайки ход, който може да увеличи напрежението, Министерството на вътрешните работи на Израел виналата седмица разреши строителството на 1600 жилища в израелските квартали в Източен Ерусалим, а още 2700 са пред разрешение.

Палестинците третендират за Източен Ерусалим за своя столица и са против всякакво израелско строителство там. Проектите редовно водят до критики от международната общност на всеки етап от продължителния процес на одобряване. За жилищата, одобрени миналата седмица, остават няколко допълнителни ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване