08/18/11 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Колко лесно се става садист - 40 години от Станфордския есперимент

Би Би Си

Документални кадри от Станфордския експеримент. Колаж: официален сайт

Преди 40 години неколцина американски студенти влизат в едно от мазетата на Станфордския университет в Калифорния с идеята да заработят нещо през ваканцията. Те обаче попадат в един от най-шокиращите психологически експерименти в историята. Идеята на експеримента е много проста – взема се група доброволци, разделят се на две – на затворници и надзиратели, поставят се в условията на затвор и се наблюдават резултатите.

Станфордският затворнически експеримент, с каквото име влезе в историята, трябваше да продължи две седмици, но бе прекратен след шест дни, след като няколко от участниците получиха нервен срив, “надзирателите” започнаха да проявяват садизъм, а един от “затворниците” обяви гладна стачка. “В първия ден всичко изглеждаше като театрална сцена с имитации на затворнически килии, но от втория ден в съзнанието на “затворниците”, “надзирателите” и наблюдателите от научния екип всичко се превърна в истински затвор”, коментира авторът на експеримента социалният психолог Филип Зимбардо.

Доброволците научили за експеримента от обяви в местния вестник. За участие били подбрани само най-силните и здравите както физически, така и психически. Въпреки че на “надзирателите” били раздадени униформи и огледални тъмни очила, за да се скрива погледът им, те отначало не успявали да влязат в ролята си и Зимбардо се опасявал, че ще трябва да прекрати експеримента.

Оказало се, че няма да му се наложи да чака дълго за “вживяване” в ролите. “Когато приключи първият ден, видях, че нищо не се случва. Стана ми скучно и реших, че трябва да се превърна в строг тъмничар”, разказва Дейв Ешълман, участник в експеримента, който е бил “назначен” за “главен надзирател”.

Мъченията

Същия ден затворниците, към които се обръщали строго и не по име, а само по номер, вдигнали бунт и се барикадирали в килиите. Надзирателите счели това поведение за предизвикателство към авторитета им, пресекли бунта и започнали да налагат силово властта си. “Изведнъж динамиката се промени напълно. Те повярваха, че имат работа с опасни престъпници и всичко престана да бъде експеримент”, спомня си Зимбардо.

Започнали унижения на затворниците, събличане до голо, надяване на чували на главите. Те били карани да правят лицеви опори и други тежки физически упражнения. “Най-ефективната тактика беше лишаването от сън, което е известен способ на мъчение”, казва един от “затворниците” Клей Ремси. “Аз не можех да изпълня физическите упражнения, които искаха от мен. И смятах, че това се ръководи от хора, които са лишени от рационални възприятия. Затова започнах да отказвам храна”.

Филип Зимбардо. Снимка: официален сайт

В резултат Ремси бил преместен в килера на университетските чистачи, който бил превърнат в единична килия. Заради гладния протест били наказани и други “затворници”. Ситуацията започнала да става много напрегната. “Непрекъснато се опитвах да разбера къде е границата, кога ще се стигне до момента, когато те ще ме оставят на мира и ще кажат: “Край, аз съм дотук, това е просто експеримент”. Но това така и не се случи”, разказва Ремси.

Зимбардо припомня, че мнозина от “затворниците” получили нервни сривове и били принудени да излязат още по-рано от експеримента и да бъдат сменени с други. Един от тях се изринал от напрежение по цялото тяло.

Загубването на добрите намерения

Самият ръководител на експеримента също се оказал въвлечен в ролята на един от участниците и така загубил научната чистота на възприемане. “Идеята на експеримента беше правилна, но не трябваше да го продължаваме след втория ден”, признава Зимбардо. “Когато “затворниците” започнаха да изпадат в сривове, ние доказахме предположението, че различните ситуации могат да оказват много силно влияние на хората. Не прекъснах, когато трябваше”, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване