08/18/11 19:53
(http://radiomilena.com/)

Лятото е към своя край

Щъркелите вече се събират, за да отлетят на юг. Днес огромно ято се рее над центъра на Бургас и се подготвя за дългия път до Африка, информира Burgasnews. Смята се, че с това идва и краят на лятото.
Около 200 000 бели щъркели предпочитат блатата и езерата около Бургас. Всяка година през август настъпва истинско стълпотворение на чуждоземните пришълци. Те идват от Източна Германия, Полша, балтийските страни, Западна Русия и Балканите, за да “заредят” преди дългия път на юг към Уганда, Конго и Танзания.
Те изминават над 6000 км в своята миграция. Край черноморския бряг на огромни ята се събират и наши, и чужди. Тази година у нас са се завърнали около 5 200 двойки. Те живеят в близост до реки и блата, където си търсят прехраната. Пословична е привързаността на щъркелите към тяхното гнездо. Младите щъркели – на 1 и 2 години, не се връщат при родителите си. Тъй като не са достигнали полова зрялост, те не правят гнезда. Движат се на ята, летуват на открити площадки и така сформират нещо като “детска градина” за щъркели. Смята се, че основна причина за похода им на юг е трудността в намирането на храна през зимата. Събират се на ята до 20 000 и вземат хилядите километри за близо месец. Почиват по пътя, за да се хранят. Избягват големите морски площи, защото не могат да се издигнат на голяма височина да ги прелетят. В своя полет щъркелите имат стратегия – набират височина, като се реят в издигащи се потоци топъл въздух. Така с малко вложена енергия изминават дълги разстояния.
След като достигнат най-високата точка на потока топъл въздух, щъркелите го напускат, носейки се плавно и на дълги разстояния. Постепенно губят височина, докато достигнат до следващия поток. Необходим им е или вятър, или нагрята земна повърхност. Ако имат добри условия за реене, могат да изминат по 500 км на ден. В Африка се срещат със събратята си от всички страни. Стоят там около 4 месеца, след което поемат пак по обратния път.
Най-много щъркели в България е имало преди 1994 г. – около 11 000 двойки. От всички европейски страни днес Полша може да се похвали с популация от 60 хиляди двойки. Щъркели има само на Стария континент и в Азия. Американците могат само да мечтаят за тези символи на пролетта.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване