08/18/11 18:20
(http://www.klassa.bg/)

Правителството договори 600 млн. лева по европрограмите

Само за седмица - между 9 и 16 август, правителството е договорило 600 млн. лева по европрограмите, съобщи за „Класа“ министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. С това към момента договорените средства са вече 54% от целия ресурс по оперативните програми, или 8,5 млрд. лева, допълни той.
Най-голям принос за това имат договорените средства по програма „Транспорт“, която досега имаше проблеми и с договарянето, и с усвояването. Сега обаче тя излиза начело, като договорените средства по програмата са вече 69%. Напредъкът се дължи на подписани договори за модернизиране на железниците. По тази приоритетна ос сме договорили вече 100% от ресурса. Министър Дончев даде пример и с прогреса при договаряне на парите за електрификацията на жп линията Пловдив-Свиленград и на договора за изпълнение на лот 2 от автомагистрала „Марица“. Досега са разплатени едва 14 процента от средствата, или 2,2 млрд. лева, допълни още той.
Това е значителен напредък за усвояването на парите от ЕС, посочи Томислав Дончев пред „Класа“. По оперативна програма „Околна среда“ също постигаме голям напредък, а изоставането по нея също постепенно ще наваксаме, обясни Дончев по повод одитния доклад на Сметната палата. В заключенията на експертите се обръща внимание на риска да не бъдат постигнати целите на програмата, като средствата не бъдат усвоени. Договорените средства по нея са 45% от ресурса (1,8 млрд. евро), а разплатени все още са само 9%. По тази програма има най-ниско ниво на грешки - под 1 на сто, което е дори едно от най-добрите постижения на европейско ниво.
Най-слаб е напредъкът по оперативна програма „Конкурентоспособност“, посочи министърът по управление на средствата от ЕС. По нея има договаряне за едва 36% от общия ресурс.
Пред БТА Томислав Дончев посочи, че причините за това са не само в недобре подготвените проекти, но и в пропуски от страна на администрацията. Обработването на документите за плащане се извършва бавно, там сроковете за това в рамките на 2-3 месеца не се изпълняват.
В средата на 2012 г. ще стане ясно какъв ресурс по програмите има опасност да изгубим, каза още министърът. Ще стане ясно и от кои програми ще бъде прехвърлен ресурс за усвояване към други, по-успешни. По „Околна среда“ едва ли ще се прехвърлят средства към други програми, защото в нея проектите са свързани с изграждането на базова инфраструктура, която сме задължени да изградим.
Според Дончев договорените средства до края на годината ще се увеличат до 65% от ресурса по европрограмите, а разплащанията ще достигнат 20% или 3 млрд. лева.
Ако за периода 2007 - 2009 г. България е платила 400 млн. лв. по проектите, само за 2010 г. са платени 1,1 млрд. лв., а от началото на 2011 г. - 700 млн. лв.
Според Дончев възможно е изборите също да забавят изпълнението на европрограмите. Девет месеца преди изборите не се предприемат и никакви мерки за одобряване на процедури и обявяване на поръчки от общинските съвети, обясниха кметове пред „Класа“. Но определено темата за усвояването на европарите ще бъде водеща на изборите, коментира още той пред БТА.


Сметната палата: Има риск за парите по програма „Околна среда“

Независимо от усилията за ускоряване договарянето и усвояването на средствата по оперативна програма „Околна среда“ има риск целите за изразходване на средствата да не бъдат изпълнени до края на 2013 г., посочват в свой доклад за периода 2008 г. - септември 2010 г. одиторите от Сметната палата. Проблемите са свързани с недостатъчно качество на законодателството, закъсняла и частична реформа във водния сектор и участието на ВиК дружествата в подготовката и изпълнението на проектите. В много случаи няма добра координация и трудно се намират терени за регионални системи за управление на отпадъците, а това засяга Закона за ползването на земеделските земи и Закона за устройство на територията. Липсата на контрол и високата обществена търпимост са създали предпоставки за неглижиране на постиганите резултати, пише още в доклада. Докладът коментира още слабото ресурсно-кадрово и техническо осигуряване през 2008 г. и 2009 г. и подценяването на процеса на планиране.
За 2011 г. и за 2012 г. анализите на програмата сочат, че вървим по план с договарянето и усвояването на средства, съобщи Малина Крумова, шеф на дирекцията, отговаряща за „Околна среда“. Евентуална опасност от неизпълнение има през 2013 г., но се надяваме дотогава да наваксаме изоставането, допълни тя.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване