08/18/11 18:01
(http://www.klassa.bg/)

Социалните служби осигуриха подслон за двама сираци

Социалната служба от район „Оборище“ е осигурила подслон за Светослав Мекиков и Георги Иванов, за чийто съдба в. „Класа“ разказа в броя си от сряда. Те ще бъдат настанени в център за временно настаняване в кв. „Възраждане“.
Двете момчета са възпитаници на СПЦУ „Княз Борис I” и допреди три седмици нямаха къде да отидат. Момчетата са с ментални увреждания, но имат желание да работят. С активното съдействие на Валерия Жекова, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил, те започнаха работа в шивашкото предприятие „Интертекс 2000“. Там момчетата бяха приети добре, а предприятието се ангажира да им поеме хотела, докато се уреди въпросът с настаняването им.
Междувременно стана ясно, че противно на отговора, който получихме от МТСП, че момчетата могат да кандидатстват по две програми - „Ново начало“ и „Развитие“, те не могат да го сторят, защото нямат средно образование. СПЦУ издава диплом за завършен курс, но това не е равно на средно образование. Единствената програма, от която могат да се възползват, е Националната програма за хора с увреждания. По нея държавата поема заплатите, които работодателите дават на инвалиди, които наемат на работа.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване