08/21/11 17:11
(http://www.klassa.bg/)

Британците ще платят милиони за присъдите на размирниците

Суровите присъди, които получиха участниците в размириците, ще струват на британските данъкоплатци милиони лири, съобщи в. “Индипендънт”. По време на бунтовете, продължили от 6 до 10 август, бяха задържани около 1300 души, част от които ще бъдат съдени. Разходите по тях ще надхвърлят 2 млн. лири. Освен това затворите, чиято издръжка излиза доста скъпо, вече са претъпкани. Около 70% от обвиняемите останаха в ареста да изчакат явяването си пред съда, което доведе до увеличаването на броя на обитателите на затворите до рекордните 86 608 в Англия и Уелс. От задържаните, на които бе повдигнато обвинение, 218 са малолетни и непълнолетни.
От Института за обществено-политически изследвания съобщиха, че разходите за размирник, осъден на средно 3 месеца затвор, възлизат на 2245 лири.
Наказанията на задържаните са умишлено по-строги. Те ще получат средно с 25% по-дълъг престой в затвора спрямо предишни подобни случаи. Досега 30 души, които бяха осъдени на лишаване от свобода за кражба, получиха 5,1 вместо 4,1 месеца затвор. Лично премиерът Дейвид Камерън настоя за по-строги присъди, които да покажат на обществото, че управляващите няма да толерират бандитизма.
Повече от половината от осъдените са обвинени в кражби или притежание на откраднато имущество. Млада жена бе осъдена, защото взела от хазяйката си два чифта откраднати от магазин боксерки. Двама младежи получиха по четири години затвор заради призиви за размирици във Фейсбук.
Някои от задържаните ще бъдат съдени за тежки провинения, предаде АП. Полицията разпространи кадри от нападения на размирници срещу представители на органите на реда. От тях се вижда как мъже стрелят по невъоръжени полицаи и по полицейски хеликоптер.
Скотланд ярд разпространи точния брой на пострадалите при бунтовете обекти, съобщи АФП. Регистрирани са 1101 грабежа, от които 399 на автомобили и 310 обира на магазини и частна собственост. Налице са 162 умишлени палежа.
Насилието започна в Тотнъм, в северната част на Лондон, и после обхвана други градове. Размириците, които бяха определени като най-тежките в страната от 30 години насам, засегнаха 22 от 32-те лондонски общини.
Премиерът посочи като основни причини за безредиците големия брой разрушени семейства и училищата без дисциплина, а лидерът на лейбъристите Ед Милибанд обвини банкерите и министрите, които не дават добър пример на обществото.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване