08/21/11 17:19
(http://www.klassa.bg/)

Дъмпингът вкарва бранша в обратна спирала

Юли беше изключително тежък за бранша, много по-зле от юли миналата година. СПА хотелите традиционно през лятото работят добре, но тази година имаше много сериозен спад. Това принуди колегите да свалят цените. Става дума за 30% спад на търсенето спрямо миналата година. Дори да „свалят“ цените не е точно определение, защото това ги принуди да предлагат допълнителни услуги за гостите. Ако преди това в пакета се включваше басейн, сауна парк и, да кажем, 10- минутен масаж, сега офертите включват 20-минутен или 30- минутен масаж, терапевтични басейни, сауна парк, закуска и вечеря на блок маса. Гледаме да бъдем адекватни на пазара, но тази година се усети сериозно дръпване назад в СПА индустрията.
Политиката на допълнителните „екстри“ се отрази добре, данните за август са доста по-добри. СПА хотелите тази година не бяха най-предпочитаното място за почивка, както беше миналата година и по-миналата, а преди кризата изобщо да не коментираме. Тогава нещата бяха съвсем различни. Добри са данните за август, още по-добри са за септември. Така че в годишен план най-вероятно ще компенсираме неизпълнението на нашите бюджети с около 30% в приходната част.
От години говоря, че това, което се случва по Черноморието, е безумие. Този дъмпинг вкарва голяма част от колегите в обратна спирала, от която излизане няма. Вероятно ще трябва да го усетят сами по джоба си. Тогава ще разберат, че това, да правят дъмпинг, когато всеки гледа да прекара другия по български, води, общо взето, до това, че прекарва първо себе си, след това останалите.
Не може да отиваме на вариант намаление на цени, защото от това страда продуктът. Няма как да се прескочат преките и непреките разходи, които всеки хотелиер трябва да прави. Аз предупреждавам винаги наши гости да избягват неразумно ниските цени, тъй като ще преживеят много силно разочарование.
СПА хотелите по Черноморието наблягат преди всичко на продукта „море“. Това, че някои от хотелите имат СПА центрове, е само една допълнителна опция. Но разликата е тази, че след летния сезон тези хотели продължават да работят, и то не зле - например в Поморие, „Св.св. Константин и Елена“. Те продължават да работят добре и след летния сезон. Останалите хотели, в които няма СПА, затварят на 15 септември.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване