08/21/11 13:52
(http://radiomilena.com/)

Еврото все по-зависимо от вноса на месо

Европа и в частност България ще стават все по-зависими от внос на месо. Това прогнозира Жан Люк Мерио – генерален секретар на Асоциацията на производителите и търговците на месо в Евросъюза. Той предупреди, че и в момента има сериозен дефицит на овче, козе и говеждо месо. Европейският съюз трябва да предприеме необходимите мерки, за да подкрепи сектора. Зад тази позиция застана Мерио, както и български животновъди, съобщи БНР.

Дефицитът при овчето и козето месо в ЕС достига 20%. Недостигът при говеждото е 5%. Според Мерио, за да се избегне зависимостта на Европа от внос, трябва най-малкото да се защити бюджетът за селското стопанство, който се заделя в момента. Заради финансовата криза се поставя въпросът за икономии. Мерио подчерта, че животновъдството гарантира сигурността на хранителните доставки от една страна, а от друга – осигурява целогодишна работа на милиони европейци.
Българските животновъди бяха категорични, че ще се борят за оцеляването на отрасъла, който се свива драстично. Според Атанас Къцов, от 11 млн. овце преди години, сега у нас се гледат под 1 млн. Животновъдите напомниха обещание, дадено им от политиците преди много време – държавните и общински пасища, да им бъдат дадени за ползване – обещание, което е останало неизпълнено. Стратегията за развитие на сектора, подготвена от земеделското министерство, бе определена от животновъдите като популистки предизборен ход.

 

Според Жан Люк Мерио възстановяването на българското животновъдство ще окаже положителен ефект и на нашия, и на общоевропейския износ, защото прогнозите показват, че търсенето на месо ще нараства значително в световен мащаб.

/КРОСС/

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване