08/21/11 18:03
(http://radiomilena.com/)

Лектори от Поморие в „Креативна Европа”

Лектори от Поморие участват в Първия международен фестивал по арттерапия „Креативна Европа”. Психолози от 9 страни – Русия, Украйна, Унгария, Полша, Италия, Македония, Молдова, Литва и България се събраха в Обзор, за да представят методите на арттерапията- психодрама, изобразително изкуство, визуално-пластични средства, танцувално-двигателна и музикотерапия. Участниците във фестивала имат възможност да се включат в майсторски класове. Фестивалът се провежда от 20 до 23 август 2011 г.
Д-р Димка Минева  от СБР-Национален комплекс гр. Поморие представи темата ”Морелечение и слънцелечение, съчетани с ампелотерапия” в първия ден на форума „Съвременното общество страда от нови заболявания-болести на стреса. Това са депресия, заболявания на централната нервна система, на сърдечно-съдовата система, на стомашно-чревния тракт, кожни заболявания,често преяждане и препиване. За тази цел много подходящи са методите на детоксикация. Прекрасно е всеки да се грижи сам за себе си, като използва „най-сладкото лечение”. Това е закаляване на организма със слънчеви и морски бани, съчетано с ампелотерапия /гроздолечение/. Гроздето е богато на антиоксиданти, вода, плодови киселини, витамини, минерали, пектин. Повишава диурезата,има лек слабителен ефект,повишава имунитета. Съчетанието на тези три фактора е добър метод за естествена детоксикация на човешкия организъм. Подходящо време е август и септември, за да се подготви организмът за есенно-зимния сезон”, каза д-р Минева пред аудиторията.
Лекцията на психолога  от Поморие Диана Апостолова на тема ”Арттерапията при интеграцията на хората с увреждания” предизвика голям интерес.  Д. Апостолова подчерта, че в „съвременната психология от гледна точка на ценностите на европейската цивилизация в социалния модел на съвременна Европа, интеграцията на хората с увреждания е значим и акутален проблем. Арттерапията като метод от психотренинга  развива адаптабилните способности на личността, стимулира воденето на независим живот, вдъхва увереност в собствените сили и провокира стремежа за живот сред другите”.
„Целта на първия арт-фестивал е да се съберат на едно място повече практикуващи психотерапевти”, каза Валентина Димитрова – мениджър в Асоциацията за мир и ненасилие. Арттерапията  е приложима, защото съвременният човек е подложен на голям стрес.
Професорът от Московския институт по психология и педагогика Владимир Никитин подчерта, че съвременната психотерапия все повече се насочва  към развиване на  способности  към съзидателно действие на личността, което да я защити от екологичните, социални и личностни сътресения.
Домакин на научната  проява е Асоциация за мир и ненасилие-София, с директор Бойчо Автов. Фестивалът е организиран от университет “ Проф.д-р Ас.Златаров“, НБУ, Институт по психология и педагогика-Москва и Киевска Асоциация по педагогика и драма. Участниците бяха поздравени от Иван Иванов – председател на Бургаската туристическа камара.  Зам председателят на  БРТК Величка Славова и управител на фирма”Зефир”-Поморие запозна организаторите с културната програма на община Поморие и ги покани след края на фестивала в Обзор да посетят VІ-тия международен музикален фестивал на хора с физически увреждания  на 26 и 27 август в Поморие, както  и да се  търсят пътища за бъдещо партньорство между Асоциацията за мир и ненасилие  и поморийските НПО и туристически сдружения

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване