08/21/11 21:01
(http://e-vestnik.bg/)

Майкъл Чаплин: Майка ми съжали тези заблудени хора

Синът на великия комик разказва какво е преживяло семейството му, когато българин и поляк открадват от гроба ковчега на Чаплин през 1978 г.

(допълнение към “Българинът, който открадна Чаплин - митовете не умират”)

Майкъл Чаплин, синът на Чарли Чаплин. Снимка: Иван Бакалов

Майкъл (Мишел) Чаплин, 61-годишен. Втори син на Чаплин от брака му с Уна О’Нийл. Роден в Бевърли Хилс, САЩ, израсъл в Швейцария, живял във Франция, където е бил фермер. Подобно на баща си има 5 деца. В Лозана го наричат с френското произношение на името – Мишел. През 1957 г. се е снимал във филма на баща си “Един крал в Ню Йорк”. Г-н Чаплин ни прие любезно в кабинета си в семейното имение в Корсие сюр Веве край Лозана. Беше учуден да научи, че в България е направен документален филм “Човекът, който открадна Чаплин”, в който герой не е истинският извършител, а самозванец. Майкъл Чаплин получи снимки на първия в света паметник на Чарли Чаплин, поставен пред Дома на хумора и сатирата в Габрово през 1979 г. , дело на скулптура Георги Чапкънов.
През април 2001 г. Майкъл, Юджийн и Жералдин Чаплин станаха съучредители на фондация на името на баща си, която по-късно превърна в музей имението в Корсие сюр Веве.

- Г-н Чаплин, какво се случи през март 1978 г., как вашето семейство преживя кражбата на баща ви от неговия гроб?

- Тогава бях тук с жена си и децата си, защото беше след Коледа 1977 г., скоро след смъртта на баща ми и искахме да сме при майка ми. Тя беше сама и беше много разстроена. Тогава - през март, не съм много сигурен за датата, една сутрин дойде полицията и каза, че баща ми бил изваден от гроба му, ковчегът липсвал. Майка ми беше шокирана. Тя беше страшно изненадана, че може да се случи подобно нещо. Дойдоха много журналисти, струпаха се пред къщата, чакаха пред вратата. После имаше телефонно обаждане и някой, преправяйки гласа си, говорейки през някаква машина, поиска откуп. Не мисля, че това беше този, който е взел тялото, а някой, който беше прочел за това във вестниците и се опитваше да изкара някакви пари. Не съм сигурен вече кога, след седмица-две, струва ми се - позвъни друг човек, този път без да преправя гласа.

- Вие ли говорихте с него или майка ви Уна Чаплин?

- Аз не говорих с него. Той говори със със сестрите ми. Три от сестрите ми бяха тук. Майка ми не вдигаше телефона.

- Какво поиска похитителят?

- Той даде повече подробности за кражбата и поиска откуп – дори не мога да си спомня колко, струва ми се, че беше около милион и половина швейцарски франка.

Майкъл Чаплин, синът на Чарли Чаплин. Снимка: Иван Бакалов

- В някои вестници от онова време пише, че отначало изнудвачите са искали 1,5 милиона франка, после свалили на половин милион франка…

- Да, имаше преговори (усмихва се). И така, дойде полицията, която прослушваше телефонните ни разговори, и поиска от нас да говорим с престъпниците. Много искаха да платим парите или поне да отидем с парите, за да ги хванат. Не знам дали точно в момента на вземането, или като маркират парите и така ги заловят по-късно.

- Вие съгласихте ли се?

- Тогава семейството каза: “Не!” Решихме, че не може. Ако платим, всеки ще дойде и ще направи нещо. Накрая от полицията отстъпиха: “Добре, ще се престорите, че плащате. Ще се престорите, че отивате в банката с куфар, ще ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване