08/21/11 17:27
(http://www.klassa.bg/)

Полицейският синдикат иска държавата да компенсира средствата за МВР

Без дарения МВР не би могло да се справи с ежедневните си задачи и държавата трябва да осигури тези средства. Това заяви Галентин Грозев от Синдикален алианс „Сигурност” пред БНР вчера. Според него забраната на даренията от физически лица и частни фирми е закъсняла и ще доведе до преструктуриране на звената във вътрешното ведомство.
„Самото спиране на един ресурс без замяната му с друг води неминуемо до криза. Това нещо е опасно, защото може да застраши пряко изпълнението на служебните ни задължения“, добави Грозев. По думите му недостигът в МВР вече бил 9-цифрено число и вече ще се съвместяват „безкрайно много дейности“, които полицаите трябва да вършат. „Тази огромна структура да се раздели на по-малки структури, както предполагам, че иска г-н Дянков, също е приемлив вариант. Но не бива да означава, че хората трябва да бъдат съкратени в нея, защото в момента сме под минимума във всички структури, които имаме“, обясни Грозев.
Според него напускането на полицаите Константин Иванов и Иво Андреев от МВР не е било доброволно. Това са двамата полицаи, които изкараха наяве списъците с дарителите. „Макар те да са подали заявленията за напускане, нито един от тях не е искал действително да го направи, а са били притеснени от множеството проверки срещу тях, които са започнали и които предполагаха, че щели да доведат до тяхното дисциплинарно уволнение“, разясни синдикалистът . На третия полицай Иван Попев е наложено дисциплинарно наказание порицание за 6 месеца във връзка с въпросните списъци на дарителите, за които не бил докладвал. „Цялата работа започва да прилича на Параграф 22. Достатъчно е, че Попев е наказан именно защото не е докладвал за тези списъци за дарения. Нали казаха, че нямало списъци. А се оказва, че съществуват“, учуди се Грозев.
Скандалът с даренията в МВР избухна преди 2 месеца, когато полицай разказа за списъци с номера на коли на спонсори, които катаджиите не бива да спират. При направената проверка от инспектората на МВР само 3-ма служители признаха за подобни списъци. Проверката обаче установи много дарения за МВР от бизнесмени. Финансовият министър Симеон Дянков твърдо се противопостави на даренията, а премиерът Борисов нареди те да бъдат спрени. Със заповед на вътрешния министър даренията бяха забранени с изключение на пари от общини, ЕС или държавата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване