08/21/11 17:24
(http://www.klassa.bg/)

Цачева: Добруването на българите е достойна национална кауза

Новата национална кауза на България може да е добруването на гражданите й и стандартът на българина. Това каза вчера председателят на Народното събрание Цецка Цачева в словото си повод на 134-та годишнина от Шипченската епопея по време на Руско-турската освободителна война.
„Мисля, че усилията на държавността да се наредим до старите европейски демокрации би била самоцел, ако тя няма за крайна цел добруването на българските граждани”, разтълкува идеята си Цачева. Според нея ”обединяваща кауза за българите днес е да работим така, че всеки в личен план субективно да се убеди в ползата за България да е в ЕС”.
Съвременният прочит на свободата на българите ”трябва да преминава през рамката на мултикултурното и на европейските ценности”, убедена е Цецка Цачева. Председателката на Народното събрание няма опасения, че в България може да се развие сценарий срещу мултикултурния модел, подобен на неотдавнашния терористичен акт на норвежкия остров Ютьоа. По думите на Цачева ”българите сме по-толерантни именно защото в пределите на страната ни живеят различни етноси, обединени от целите, които се основават на съвременните европейски ценности за свобода и равенство”.
Децата, които днес изкачиха историческия връх Шипка, за да се поклонят пред паметта на загиналите за свободата на България, получиха своя истински урок по родолюбие. Това коментира пред хилядното множество на историческия връх Цецка Цачева. В словото си тя посочи, че годишнината от боевете на Шипка е повод отново да се поклоним пред подвига и героизма на руските воини и на българските опълченци, които са направили възможна победата.
Пред паметника бяха поднесени десетки венци и много цветя. Сред гостите на Шипка бяха министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, народни представители, областни управители, кметове, представители на чуждестранни дипломатически мисии.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване