08/22/11 15:09
(http://www.klassa.bg/)

15 минути спорт на ден удължават живота с три години

Само 15 минути физически упражнения дневно могат да удължат живота с три години и да намалят риска от смърт с 14%, показва изследване на тайвански учени, цитирано от Би Би Си. Това според тях е минималната физическа активност, необходима за извличане на ползи за здравето. В същото време австралийски учени са стигнали до извода, че заседналият начин на живот, който включва шест часа пред телевизора дневно, съкращава живота с пет години. Това е така най-вече поради факта, че хората, които се заседяват твърде дълго пред телевизора, най-често не спортуват.
Изследването, включило 400 000 души в Тайван, показва, че ако всеки ден се занимаваме 15 минути с умерена физическа активност, като бързо ходене например, можем да добавим към живота си три години. Освен това хората, които започват да спортуват, обикновено привикват към физическата активност и постепенно я увеличават. Повечето спорт на свой ред носи още по-големи ползи. Всеки допълнителни 15 минути упражнения дневно съкращават риска от смърт с 4%, показват данните от проучванията. Учените се надяват, че изследванията ще помогнат на повече хора да разберат, че има много начини да се раздвижат, например ходенето с бърза крачка или работата в градината.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване