08/22/11 16:08
(http://www.klassa.bg/)

Barclays среща реална конкуренция от китайските играчи

Китайските фирми за ценни книжа навлизат на международните пазари за инвестиционно банкиране, с което покачват разходите за наемане на служители и засилват конкуренцията за сделки, казва високопоставен представител на Barclays.
„Те са сериозна конкуренция, печелят сделки и в много случаи такива, в които с радост бихме участвали, казва Матю Гинсбърг, базиран в Хонконг шеф на отдела за инвестиционно банкиране на Barclays в Азия. В много случаи успяват да се преборят за качествените кадри в сектора.“
Гинсбърг ръководи експанзията на инвестиционното банкиране на Barclays в региона, където хонорарите от консултантски услуги по продажба на акции и сливания растат по-динамично, отколкото в САЩ и Европа, благодарение на мощните икономики на Китай и Индия. Китайски играчи, като Citic Securities и Haitong Securities, планират да пуснат свои дялове в Хонконг, за да наберат средства за назначаването на банкери и увеличаването на офисите си на чуждестранните пазари.
Китайските фирми за ценни книжа използват Хонконг като трамплин към разширяването си извън страната, където правителството изисква чуждестранните инвестиционни банки да работят съвместно с местни партньори при гарантирането на сделки с акции и облигации. Хонорарите от продажбата на акции в града възлизаха на 2,2% от набраните средства през миналата година, което е най-ниското равнище поне от 1999 г. насам, показват данните на „Блумбърг“. Нивото се запазва и през 2011 г.
Guosen Securities, най-големият гарант на акции в Китай през тази година, удвои работната сила в звеното си в Хонконг през 2011 г. и смята да наеме още офиси в града, заяви ръководителят на подразделението Лу Сяонин през юли.

Бизнес с акции

Базираната в Ню Йорк Goldman Sachs Group е водещият организатор на публични предлагания в Азиатско-Тихоокеанския регион тази година, следвана от Morgan Stanley, сочат данните на „Блумбърг“. Двете фирми доминират продажбата на акции в Хонконг, като заедно са работили по 39% от сделките като стойност. Две китайски инвестиционни банки, China International Capital Corp. и Bank of China International, са в Топ 10 на гарантите в града.
Barclays заема двадесет и шесто място при уреждането на публични предлагания в региона. Британската банка работи по сериозно количество сделки за набиране на собствен капитал, включително с участие на конвертируеми облигации, казва Гинсбърг. Настъпването на китайските фирми в международното инвестиционно банкиране едва ли ще смъкне хонорарите.
Базираната в Пекин CICC, бивш партньор на Morgan Stanley, е на второ място тази година, що се отнася до консултирането по сливания и придобивания с участието на китайски компании, разкриват данните на „Блумбърг“. China Securities и Citic Securities също са сред водещите десет банки в класацията, където начело е Goldman Sachs. Barclays заема пето място, след като бе съветник на GDF Suez по продажбата на звеното й за производство и проучване на петролни и газови залежи. Сделката бе осъществена този месец за сумата от $3,2 млрд.
Базираната в Лондон Barclays наема Гинсбърг през 2009 г., за да ръководи инвестиционното й банкиране в Азиатско-Тихоокеанския регион. Гинсбърг, който преди това работи 14 години за Morgan Stanley, на свой ред назначава бивши колеги като Ед Кинг, който вече е шеф на отдела за консултиране по сливания и придобивания в сектора.
Банката си търси джойнт венчър партньор в Китай, казва Гинсбърг. Повечето от най-големите глобални инвестиционни банки (включително Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup и JPMorgan Chase) вече имат или в момента създават местни джойнт венчъри, които им позволяват да гарантират продажбите на акции и облигации в най-бързо развиващата се голяма икономика в света.

Търсене на добър партньор

Гинсбърг не пожела да каже дали Barclays е свела преговорите до един потенциален партньор, нито да даде краен срок за постигането на споразумение. Според правилата в Китай чуждестранните фирми могат да притежават до една трета от джойнт венчъра, което ограничава възможностите им за контрол върху мениджмънта.
„Най-важното нещо, което трябва да направите, ако сте миноритарен акционер, е да си намерите невероятно добър партньор, смята Гинсбърг. Прилича малко на личните срещи. Ако прекараш много време, за да опознаеш истински партньорите си, може би като сключвате сделки заедно и като се уверявате, че провеждате задълбочен диалог, тогава и двете страни ще се чувстват много по-комфортно, когато обединят силите си.“
Опитите на главния изпълнителен директор на Barclays Робърт Даймънд да покаже по-добри резултати от JPMorgan, Goldman Sachs и Morgan Stanley при консултациите за сливания и гарантирането при първични публични предлагания все повече зависят от Азия, която отчете рекордните 22% от световните такси за инвестиционно банкиране миналата година, сочат данни на Freeman & Co.
Миналата година британската банка се нареди на осмо място в света по приходи от такси за инвестиционно банкиране, докато през 2009 г. заемаше девето място по данни на „Блумбърг“. JPMorgan и Morgan Stanley спечелиха най-много от такси през 2010 г.
Barclays започна да извършва услуги, свързани с консултации по сливания в Азия, през 2008 г., а на следващата година започна да предлага гаранции при емитиране на акции. Банката закупи дейността в Северна Америка на фалиралата през 2008 г. Lehman Brothers Holdings и укрепи бизнеса си в областта на инвестиционното банкиране на най-големия пазар на услуги, свързани с консултации по сливания и придобивания.
Банката „е поела по пътя, водещ до крайната цел, която искаме да постигнем“, при разрастването на дейността в инвестиционното банкиране в Азия, заяви Гинсбърг. Той отказа да даде точна цифра за броя на новите служители, които планира да назначи в региона.
„Основната грижа на всеки магазин са хората. Инвестиционните банки също правят бизнес с хора, поясни той. При положение че се очаква стабилен ръст в бизнеса с Китай, вероятно не ни достигат добре обучени и способни китайски банкери.“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване