08/22/11 15:49
(http://www.klassa.bg/)

BSkyB доминира над тв операторите върху правата на холивудските филми

British Sky Broadcasting Group Plc (BskyB), популярна с търговското си наименование Sky, ще бъде принудена да изпълни предписанието на Комисията по конкуренцията в Обединеното кралство да отслаби монопола си, формиран чрез притежаване на изключителните права за излъчване на холивудски филми през платената телевизия.
Решението на британския регулатор идва след щателно разследване на сателитната телевизия със седалище в Лондон, която има над 10 милиона абонати. Комисията е констатирала, че договорите на BskyB с шестте водещи филмови студия зад Океана са сериозно препятствие за навлизането и развитието в конкурентна среда на останалите играчи на пазара, сред които са BT и Virgin Media.
Стожерът на „честната игра“ в индустрията постанови, че цените, които определя Sky, са на практика твърде високи, а това означава, че Virgin не може да развива бизнеса си с продажба на филми за своите клиенти.
Една трета от 15-милионните абонатите на платена телевизия на Острова са подписали договори със Sky Movies, тъй като мрежата притежава болшинството от холивудските хитове с права за 15 месеца напред.
„Генезис“, “Трон наследството“,“Шрек завинаги“ и „Сексът и градът 2“ са придобити от Sky, която откупи изключителните права за разпространение във Великобритания.
Сред поредицата от предписания на Комисията по конкуренцията е и това, че Sky трябва да бъде ограничена по отношение на подписването на бъдещи ексклузивни сделки с филмови студия, касаещи първия абонамент за платени тв канали.
Комисията препоръчва монополът върху права на Sky незабавно да бъде разбит и отслабен и заради вероятността конкурентите на оператора могат да предприемат изкупуването на права за другите начини на разпространение, включително видео до поискване, което ще доведе до друга концентрация, която ще е в ущърб най-вече на потребителите.
Лаура Карстенсен, председател на разследващото звено в Комисията за лоялна конкуренция, коментира: “Sky имаше пълния контрол върху филмовата продукция за платените тв канали през огромен период от време за последните години. В основата на проблема е силното позициониране на сателитната телевизия на пазара на платени телевизионни програми, с два пъти повече абонати спрямо всички останали тв оператори, взети заедно. Това осигурява на Sky голямо предимство, когато става дума за търгове и наддаване при сделки за закупуването на филмовите права. Ако оставим ситуацията същата, на практика няма да има никаква перспектива за промяна.“
Притежаването на най-богатото и ново филмово съдържание е от изключително стратегическо значение при избор на оператор от страна на тв абонатите. В резултат на това превесът чрез контрол от страна на Sky върху това съдържание дава възможност телевизията да привлича повече абонати, отколкото нейните съперници. Така по-голямото число на абонати увеличава преимуществата на оператора, когато участва във всеки следващ конкурс за придобиването на права.
Като резултат от липсата на ефективна конкуренция абонатите на Sky Movies плащат повече, отколкото биха дали, ако имат избор, създаден от параметрите на един пазар с по-ефективна конкуренция.
Според изчисления на комисията неблагоприятният ефект върху конкуренцията, причинен от филмовото господство на Sky, довежда до това, че потребителите плащат между £50 млн. до £60 милиона повече на година.
При сегашната система редица от най-търсените холивудски филмови заглавия са достъпни само чрез платения достъп до Sky. Сателитният телевизионен оператор инвестира около двеста и осемдесет милиона лири годишно за купуване на филми. Това е много повече спрямо бюджета за Sky News и другите канали за забавление.
Директорът на Sky Movies Иън Лeвис отрече необходимостта от вмешателство и регулация на пазара. „ Потребителите са много добре обслужвани от нарастващия брой на доставчици и Sky Movies е просто един от многото начини, по които те могат да изберат да гледат филми у дома си. Не приемаме становището, че Sky Movies по някакъв начин елиминира законите на конкуренцията. Sky има множество конкуренти, които също предлагат широк спектър от филми, било преди, или по същото време, когато това правим и ние. Потребителите не са имали никога преди толкова богат избор от иновации.“
От своя страна главният изпълнителен директор на Virgin Media Нийл Беркет уточни: „Отдавна твърдим, че има дълбоко вкоренени проблеми на пазара на платена телевизия, които сериозно препятстват свободната конкуренция. Ние сме доволни, че Комисията по конкуренцията призна, че потребителите са претърпели значителни щети от доминирането на Sky и плащат твърде много, за да изживеят удоволствието да гледате филми в домовете си.
"Надяваме се, че след препоръките на комисията ще настъпи естествена трансформация на пазара и ще се осигури на потребителите много по-голям избор от иновативни услуги и филмово съдържание.“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване