08/22/11 19:02
(http://www.klassa.bg/)

Бунтовниците контролират Триполи, Кадафи изчезна

Бунтовниците поеха вчера контрола над по-голямата част от столицата Триполи, предаде Ройтерс. Те влязоха триумфално със знамена на опозицията на Зеления площад, доскорошен символ на властта на Кадафи, който преименуваха на Площад на мъчениците. От рано сутринта вчера южната част на столицата бе огласяна от ожесточена стрелба. От щаба на бунтовниците съобщиха, че опозицията контролира 95% от столицата, а гвардията на Кадафи е сложила оръжие. Привържениците на либийския лидер масово напускаха Триполи от страх от репресии.
След неуспешна сухопътна атака в неделя сутринта, която бе отблъсната от проправителствените сили, бунтовниците извършиха морски десант, след който започнаха боевете за столицата. Атаката е част от операция "Морска сирена", координирана от Преходния национален съвет и НАТО. Вчера през целия ден се водеха улични боеве, а ситуацията се менеше с минути. В аудиообръщение, излъчено по националната телевизия, Муамар Кадафи призова през нощта всичките си симпатизанти да излязат да “почистят града”.
Бунтовниците не срещнаха почти никаква съпротива при навлизането в квартал “Баб ал Азизия”, където се намира бомбардираната резиденция на либийския лидер. Най-ожесточените сражения се водеха около комплекса, в който се намира тя. Правителствените сили бяха разположили танкове около резиденцията и на пристанището.
На по-големите улици в Триполи вече са изградени контролно-пропускателни пунктове, а превзетите административни сгради са под строга охрана. Въпреки че се водят боеве, огромни тълпи заляха столицата в очакване да отпразнуват краха на 41-годишния режим. Опозицията и поддръжниците на Кадафи са в бойна готовност. Една от говорителките по националната телевизия вчера се появи в ефир с пистолет и заяви, че всички новинари и служители ще защитават телевизията до последен дъх и са готови да се превърнат в мъченици.
Новото либийско правителство ще се премести от Бенгази в Триполи. Това заяви вчера либийският посланик в Лондон Махмуд Накуа, представител на Преходния национален съвет, цитиран от "Дейли телеграф". Накуа обеща, че "новото правителство, което ще управлява страната, ще служи на всички граждани".
В същото време председателят на Преходния национален съвет Мустафа Абдел Джалил заяви, че никой не знае къде се крие Кадафи, предаде Ройтерс.
До неделя самолетите на НАТО и нейните съюзници извършиха общо 7459 мисии в страната, като бяха поразили хиляди цели - от установки за изстрелване на ракети до бази и щабове на либийските сили.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване