08/22/11 18:31
(http://www.klassa.bg/)

Как да се влюбиш в опрета

Петър ПЛАМЕНОВ

pet27@abv.bg
 

Всеки, който е влюбен в класическата музика споделя, че това е станало сякаш случайно и изведнъж, когато е чул някаква великолепна мелодия - концерт за пиано или цигулка, някоя разтърсваща симфония или ... емоционално неустоима опера... И защо не. Ако и вие искате да се влюбите в класическата музика можете да го направите като посетите второто изадине на Опера фест Банско.
 

След успешното начало на фестивала миналата година, кметът Александър Краваров обяви, че мероприятието има амбицията да се превърне в ежегоден музикален форум, а неговата програма непрекъснато да се обогатява. За това има грижата известния български тенор с международна популярност Калуди Калудов.
 

През тази година оперният фест ще се състои в две вечери. На първата ще бъде представена операта „Травиата" (26 август), а втората ще бъде Гала вечер с популярни оперни арии и дуети (27 август).
 

На открито под звездите на централния площад "Никола Вапцаров" ще се изявят оперната прима Цветелина Малджанска (в ролята на Виолета), тенорът Божидар Николов (в ролята на Алфред) и баритона Нико Исаков (в ролята на Жорж Жермон).„Травиата" е продукция на Държавна опера Пловдив, която е партньор на фестивала със своя хор и оркестър. Диригент  е бъде Деян Павлов.





Галата с популярни арии от Пучини, Верди, Маскани и други ще бъде под палката на младият обещаващ диригент Георги Патриков. С арии дуети и терцети ще се представят както утвърдените звезди на фестивала, така млади надежди на българското оперно изкуство.

Заслуга на фестивала е гастролът на Божидар Николов - един от малкото тенори пял заедно с Пласидо Доминго. В момента младият певец е по-известен в света, отколкото у нас. Не по-малко вълнение създава и изявата на сопраното Цветелина Малжданска, която отдавна не се е изявявала на бългаска сцена. Тя се гордее с честа да си е партнирала с Хосе Карерас и Андреа Бочели на техните концерти у нас. В баритоновата партия се изявява обикнатия от публиката баритон Нико Исаков. Звездите ще се представят със сола и във концертната гала оперна вечер.   

Входът за фестивала е свободен.

Ако обикнете музиката ще имате винаги един сигурен приятел, където и да отидете, а ако вече сте пристрастени меломани, защо да не опитате приключението да посетите лятно Банско.
 


 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване