08/22/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Новата световна война за патентите

Битките за патенти стават все по-жестоки и скъпи. Цялата работа с тази сделка е за патентите - това бе почти всеобщото мнение за направеното от Google съобщение, че купува Motorola Mobility - производител на мобилни телефони и други устройства, за колосалната сума от 12,5 милиарда долара. Придобиването наистина ще осигури на Google страшно много патенти: 17 000 издадени и още 7500 в процес на одобрение. Те трябва да помогнат на технологичния гигант в усилията му да си гарантира, че повече смартфони и други мобилни устройства ще заработят с неговата операционна система Android.

Възможно е обаче сделката да направи битките за патенти по-мръсни и скъпи. През декември четири компании, включително Microsoft и Apple, платиха 450 милиона долара за около 880 патента и приложения, собственост на Novell - затруднена софтуерна фирма. През юли тези две и още четири компании, сред които Research in Motion - производителят на Blackberry, похарчиха 4,5 милиарда долара за 6000 патента, притежавани от Nortel - фалирал канадски производител на телекомуникационно оборудване.

Преди последната си сделка Google купи 1000 патента от IBM. Освен това компании се съдят помежду си. Apple претендира, че нейни технологии са били копирани от Samsung и Motorola в техните телефони, работещи с Android. Oracle съди Google за до 6 милиарда долара, като твърди, че Android нарушава нейни патенти. Microsoft също съди Motorola за Android. Nokia уреди наскоро подобен спор с Apple.

Какво става?

Някои казват, че компаниите придават по-голямо значение на интелектуалната собственост. Наистина, цената на сключената от Google сделка изглежда е била изчислена въз основа на стойността на патентите, в резултат на което акциите на други фирми, притежаващи много патенти, поскъпнаха. Други обаче са на мнение, че битките отразяват недостатъци в патентната система, които заставят компаниите да плащат огромни суми, за да защитават разработени от самите тях технологии. В отговора се съдържа по малко и от двете.

Кент Уокър - един от старшите адвокати на Google, се оплаква, че компанията е била принудена да похарчи много пари, за да се защитава от несериозни съдебни искове, подадени от конкуренти. Други се противопоставят, като твърдят, че тенденцията компютрите да стават мобилни облагодетелства фирмите в сектора на информационните технологии, които инвестират в изследвания от години, и че Google е била наивна - или идеалистично настроена - да разшири своя Ай Ти бизнес, без да си осигури куп патенти.

Има отговор и на тази теза: че притежателите на патенти могат да ги използват като бариери, поради което антитръстовите регулатори в Съединените щати проявяват интерес към тях. През април министерството на правосъдието поиска промени в продажбата на патентите на Novell, за да бъде защитен софтуер с отворен код. В наши дни иновациите в Ай Ти сектора обикновено разчитат на голям брой малки подобрения, включващи много технологии, което означава, че не винаги е ясно кои точно открития покрива съответният патент.

Обществена тайна е, че всеки нарушава патентите на останалите по един или друг начин. Това поражда стимул за компаниите да увеличават своите портфейли с патенти, за да засилят преговорните си позиции, което води до положение, оприличавано от някои на надпревара във въоръжаването.

Правните спорове обикновено завършват със споразумения, при които всяка от компаниите разрешава на другата да използва нейни патенти и се разменят малки суми пари. Това е за предпочитане пред едно взаимно унищожително подаване на насрещни съдебни искове до безкрайност. Борбата за патенти е по-оспорвана от всякога.

Една от причините за това е, че мобилните телефони осигуриха нова платформа за компютърните технологии, върху която фирмите искат да имат доминиращо положение. Като се има предвид огромното количество молби, подадени в патентното ведомство на САЩ (над 1 милион към този момент, с период на чакане около три ...

Публикувана на 08/22/11 21:40 http://e-vestnik.bg/12517/novata-svetovna-voyna-za-patentite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване