08/22/11 18:49
(http://www.klassa.bg/)

УНСС със 17 нови магистърски програми, в ТУ стартират 10

УНСС обявява прием в 17 нови специалности в магистърска степен тази година. Това обяви вчера пред „Класа“ зам.-ректорът на учебното заведение проф. Веселка Павлова. Приемът на документи за тях започна от вчера и ще продължи до 15 септември, а на 17 септември ще се проведе входящ писмен тест. „Тестовете са за всички, съобразно подготовката на кандидатите“, обясни Павлова. Тя съобщи, че сред новите специалности в университета са „Емпирични социални и маркетингови изследвания”, „Бизнес информатика”, „Информационни технологии и бизнес анализ”, „Икономическа политика”, „Мениджмънт на недвижимата собственост”, „Икономическа социология” и др. Също така ще има и специалност „Европейски бизнес и финанси“, която ще се реализира с университета Нотингам във Великобритания. Към новите специалности спадат още „Медии и политика“, „Продуцентство и културни индустрии”, „Лидерство и организационна диагностика” „Социално предприемачество”, „Европейска социална политика и социална работа”. Общо магистърските програми, по които ще се обучават студенти в университета, стават около 70. Павлова коментира още, че няма увеличение на таксите от тази учебна година в магистърските програми и те ще бъдат между 700 и 900 лева в зависимост от специалностите. „100% сме запазили таксите, понеже икономическата и демографската обстановка не са много благоприятни“, обясни тя. По отношение на тазгодишния прием за бакалаври зам.-ректорът обяви, че още на първо класиране са запълнени всички места в университета, които са около 3540. „Имаме само единични бройки в регионалния център за дистанционно обучение на хора, които са се отписали. 180 души обаче са си оставили дипломите при нас като резерви и чакат да бъдат приети“, коментира тя. Във висшето училище най-голям е интересът към специалностите в направление икономика с преподаване на английски език, в което се включват „Икономика“, „Международни икономически отношения“, „Финанси и счетоводство“, „Бизнес информатика“. Висок е интересът и към специалности като „Бизнес администрация“, „Публична администрация“ и др.

Психологията е предпочитана

Освен традиционните специалности, към които има интерес в Софийския университет, като „Право“, „Международни отношения“, „Публична администрация“, във висшето училище най-много кандидати са поискали да учат „Психология“. „Като всяка година имаме незапълнени бройки, но тепърва те може да се запълват. Кампанията по приема у нас ще приключи до средата на септември“, обясни пред „Класа“ проф. Иван Илчев, ректор на Софийския университет. Според него няма нужда да се казва колко са приетите във висшето училище, понеже винаги се обявяват по-високи бройки за прием. „Както знаем, системата у нас е дълбоко сбъркана, финансирането се отпуска на базата на приети студенти. Така че бройката е абсолютно условна и е близка до тази от миналата година“, обясни още Илчев. По отношение на новите магистратури той коментира, че и в Софийския университет има такива на английски, френски и немски език.
В Техническия университет в София новите магистърски програми ще бъдат около 10. „При обучението по инженерни специалности една нова магистърска програма съдържа до 12 нови курса, освен лекции трябва да имат лаборатории, които се изграждат от години“, обясни ректорът на университета проф. Марин Христов. Той добави, че новите магистратури във висшето училище се обявяват до 20 септември. Сред новите специалности ще бъдат „Силови електронни устройства“, „Информатика и математика“, „Информационни и комуникационни технологии“ и др. Христов коментира, че имат обща специалност и със Софийския университет в областта на компютърните науки.
Документи за магистърските програми се подават до края на септември.
„При нас няма промени в таксите за обучение за платените магистратури. Най-скъпите специалности при нас – инженерните, са около 1700 лева на година, а специалностите в Стопанския факултет като „Индустриален мениджмънт“ например са по-ниски – под 900 лева на година“, обясни Христов. При кандидатстудентската кампания в Техническия университет тази година са били запълнени около 90% от местата, или близо 1600.
Кандидатстудентската кампания в регионалните университети също е протекла добре тази година. Във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ са усвоени над 90% от държавната поръчка. След трето класиране са останали незаети само 221 места, от които 170 са за редовно, а 51 за задочно обучение. В Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ след второ класиране са заети близо половината от местата в университета. Една най-желаните специалности във ВУЗ-а и тази година е „Психология", след това е „Право“. За новата академична година обявените места в университета са за 4392 бакалаври и магистри по държавна поръчка.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване