08/22/11 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Черен септември иде за Гърция

Тежка ще е есента за правителството в Атина, тъй като тазгодишният септември се очертава да донесе “черни облаци” за суровата икономическа реалност, която преживява Гърция. Може срещата на върха на лидерите от еврозоната на 21 юли да бе оценена като голяма първа “глътка въздух” за управлението на гръцкия дълг на нея бе решено Гърция да получи втори спасителен пакет финансова помощ , въпреки че тя ограничи възможностите на кабинета при прилагане на антикризисната програма, но вълната от негативни процеси от Европа и САЩ въвлякоха страната в нов водовъртеж.

Допълнителна несигурност за получаването на втория спасителен пакет създаде и споразумението с Финландия за предоставяне на парични гаранции по втория заем, което отвори “Авгиевите обори” и за други страни да претендират за подобни гаранции. В същото време рецесията в Гърция се оказва по-дълбока от предвидената. Вицепремиерът и финансов министър Евангелос Венизелос обяви, че тази година рецесията може да надхвърли 4,5 на сто от БВП на Гърция.

Публикации в чуждестранната преса предричат, че е възможно тя достигне 6 на сто в края на 2011 г. Черната дупка в бюджета от 4,5 млрд. евро за седемте месеца на година прави още по-мрачна картината. След последните правителствени промени, кабинетът Папандреу направи бързи и стабилни крачки за решаване на съществуващите и на възникналите в резултат на кризата проблеми.

Вдигнато под тревога от премиера, правителството изработи списък с 47 приоритети и срокове за изпълнение. Папандреу поиска от своите подопечни до края на 31 август да набележат по една-две цели, които ще бъдат изпълнени във всяко министерство. На последвалото съвещание на правителството бяха набелязани “фронтовете”, които управляващите социалисти смятат да открият в следващите дни за преодоляване на кризата.

Предстоящата конференция на правителствената партия ПАСОК и Международният панаир в Солун се очертават като възможности, от които премиерът би могъл да се възползва, за да представи национален план за излизане на страната от кризата. Общо е убеждението обаче, че “откритите от кабинета фронтове” са доста тежки. Образование, държава, икономика - това са трите кодови думи за много министри, тъй като точно в тези сектори са най-тежките проблеми, които ще се разискват занапред в парламента.

Образованието определено е голям облог за готовността да кабинета да реализира реформаторското си програма. Първият законопроект за него влиза днес в парламента и засяга промените във висшето образование. Правителството се опасява, че “вакуумът” в училищата и ненавременното доставяне на учебници може да се окажат малките “бомби” за взривяване на социалния мир.

Икономиката е големият и централен фронт за правителството. Това се вижда и от действията на финансовия министър, който не случайно обяснява, че не са нужни нови мерки за икономии. Кабинетът продължава да казва “не” на евентуални нови рестрикции и да убеждава, че това е неговият стремеж. Икономическият екип прави всичко възможно, за да задържи Данък добавена стойност под 23 на сто за храните и в същото време да влее в хазната около 750 млн. евро. Мнозина обаче признават, че подобно нещо е почти невъзможно.

Какво пък ще стане, ако се окаже, че са нужни още нови мерки за икономии? Засега няма решения за това откъде кабинетът би могъл да набере средства в тази посока. В момента главните усилия на правителството са съсредоточени към получаване на новия спасителен пакет. Всичко показва, че новата помощ ще дойде през октомври, което означава, че шестият транш в размер на 8 млрд. евро от септември ще бъде последният от първия заем, който Гърция получава при по-висока лихва от една година насам. Вторият заем бе решено да бъде отпуснат на Гърция за по-голям срок и при по-ниска лихва.

Гореща се очертава да е есента през септември и за държавния сектор в Гърция, където правителството смята да ...

Публикувана на 08/22/11 21:30 http://e-vestnik.bg/12516/cheren-septemvri-ide-za-gartsiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване