08/23/11 18:38
(http://www.klassa.bg/)

КНСБ настоява за увеличение на заплатите в реалната икономика

Увеличение на заплатите с 10-15% в повечето сектори на реалната икономика иска КНСБ. Това заяви лидерът на синдиката Пламен Димитров след подписване на споразумението за сътрудничество между Варна и Съюза на транспортните синдикати. По думите му става въпрос за добивната промишленост, металургията, машиностроенето, хранителната промишленост, туризма. Димитров добави, че очаква това да се случи, и коментира, че където е възможно да се договаря на ниво предприятия, да се увеличат заплатите. Той даде за пример Български морски флот (БМФ), където са поели ангажимент да увеличат заплатите през есента с около 15% средно за цялото параходство.
Освен това от синдиката искат от 1 януари 2012 г. работните заплати във всички бюджетни системи да се увеличат с 10%, тъй като вече три години са замразени, а минималната работна заплата да бъде увеличена на 290 лева.
Лидерът на КНСБ посочи, че консолидираният бюджет на страната е около 28 млрд. лева в разходната му част, като заплатите, които се плащат от републиканския бюджет, са около 3,5-4 млрд. лева годишно. Ако увеличението е с 10%, това означава около 350-400 млн. лв. в двугодишен план, считано от догодина. „Има реална възможност бюджетът да понесе допълнително увеличение с около 10% и ръст на минималната работна заплата, което ще даде глътка въздух на ниските доходи”, каза Димитров
„Със сигурност през есента КНСБ ще формулира за пореден път конкретните виждания и искания на синдиката както за бюджет 2012, така и по отношение доходите на хората“, обясни още синдикалистът. Той коментира, че очакванията им са свързани първо с договарянето на минималните осигурителни прагове, което върви и в момента и на 13 септември ще бъде финализирано от социалния министър Тотю Младенов.
Лидерът на КНСБ посочи, че консолидираният бюджет на страната е около 28 млрд. лева в разходната му част, като заплатите, които се плащат от републиканския бюджет, са около 3,5-4 млрд. лева годишно.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване