08/23/11 16:43
(http://www.klassa.bg/)

Намериха генетична връзка между три вида рак

Единствен ген е свързан с най-малко три вида рак в различни тъкани на тялото, съобщиха американски учени, цитирани от Би Би Си.
Техните открития, публикувани в списание „Сайънс“, показват, че една пета от страдащите от меланома (рак на кожата), саркома на Юинг (на костите) и глиобластома (в мозъка) имат дефектно копие от гена STAG2. Въпросният ген контролира начина, по който генетичният материал се разпределя между клетките.
Човешката генетична информация е събрана в 23 двойки хромозоми. Когато клетката се дели, във всяка от двете получени клетки трябва да има по 22 двойки от хромозомите. Това обаче невинаги се случва. Наличието на прекалено много или прекалено малко хромозоми – явление, известно като анеуплоидия, е често срещано при рака, припомнят учените.
Според изследователите от университета „Джорджтаун“ във Вашингтон въпросният ген контролира именно разделянето на генетичния материал. Дефектните копия на STAG2 били открити при 21% от саркомите на Юинг, 19% от глиобластомите и 19% от меланомите. „При туморите, които изследвахме, мутациите в STAG2, изглежда, са първата стъпка за трансформацията на нормална клетка в ракова“, обясни проф. Тод Уалдмън. По думите му учените сега се опитват да разберат дали мутацията на STAG2 се среща и при други често срещани видове тумори, като рак на гърдата, на дебелото черво и на белите дробове. Учените са убедени, че ако успеят да намерят подходящо лекарство, което да унищожава клетките с дефектен вариант на STAG2, ракът ще спре да се развива.
В отделно изследване учените от Масачузетския технологичен институт изследвали анеуплоидията при дрожди. Те създали 13 щама с една допълнителна хромозома. При всички тях генетичният код бил по-нестабилен и по-податлив на мутации. Авторите на изследването предполагат, че нестабилността на генома може да улесни развитието на генетични изменения, които благоприятстват растежа на рака.
„Учените знаят от 100 години, че необичайният брой хромозоми е свързан с рака, и тези резултати показват, че това не е просто характеристика, а причина за заболяването“, обясни д-р Джули Шарп от британската организация Cancer Research.


Лекуват тумори с екстази

Модифицирано екстази може да бъде използвано за лечението на рак, след като учени успяха да увеличат туморопотискащите свойства на наркотика, съобщи „Дейли телеграф“.
Учените от Университета в Бирмингам твърдят, че наркотикът, известен и като MDMA, може да се използва при лечението на левкемия, лимфома и миелома, след като бъде изменен така, че да е 100 пъти по-ефикасен при потискането на растежа. За екстази вече се знае, че е ефикасно срещу рака на белите кръвни клетки, но досега необходимата доза за лечение на тумор би убила пациента. В своето изследване учените са доказали, че наркотикът може да се използва за лечение на раково болни пациенти, ако се произвежда в безопасна форма. Въпреки че процентът на преборилите се с левкемията се е увеличил значително през последните 30 години, учените все още имат нужда от нови методи за лечение на болестта.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване