08/24/11 18:16
(http://www.klassa.bg/)

50% от аптеките не са свързали касовите си апарати с НАП

Половината аптеки нямат регистриран нито един касов апарат с дистанционна връзка със сървърите на НАП, а крайният срок за това е 31 август. Той важи за търговците на дребно с лекарствени продукти в аптеките и дрогериите, които са регистрирани по ЗДДС. От НАП съобщиха вчера, че до този момент са регистрирани 3642 касови апарата, които са на близо 2000 аптеки и дрогерии. До края на срока остават пет работни дни, в които на час с агенцията по приходите ще трябва да се свързват по минимум 50 аптеки. От 1 септември в НАП ще започнат масови проверки на аптеките за това, дали са спазени законовите изисквания. Всяка аптека или дрогерия, която не е изпълнила изискванията може да бъде глобена с до 10 хил. лева и едновременно обектът да бъде запечатан.
Срокът за регистрираните по ДДС търговци на зърно пък изтича в края на ноември тази година. Дотогава те трябва да свържат апаратите си със системата на НАП. Изискването се отнася за регистрираните по ЗДДС и Закона за съхранение и търговия със зърно. Останалите търговци ще трябва да направят връзката с агенцията до 31 март 2012 г. От НАП обясняват, че всеки търговец може да провери дали неговото устройство подлежи на доработка, за да отговори на изискванията на новата наредба за отчитане на продажбите с фискални устройства. Ако не отговаря, ще му се наложи да купи ново. Агенцията по приходи е публикувала софтуера за проверка на възможностите за доработване на касовите апарати на интернет страницата си. На сайта могат да бъдат намерени още информация за реда, сроковете и начините за осигуряване на електронната връзка с НАП, както и за това, в кои случаи се налага фирмите да купуват нови устройства. Агенцията има и телефонна линия, която се таксува на цената на един градски разговор от цялата страна. В началото на месеца излезе информация, че около 80% от аптеките не са свързали апаратите си. Тогава директорът на дирекция „Контрол“ в Централното управление на НАП Васил Панов обяви, че не очаква проблеми с изпълнението на наредбата. Той се обърна към аптеките с препоръката веднага да се обърнат към сервизните фирми, защото последиците от неспазването на закона могат да бъдат много сериозни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване