08/24/11 17:31
(http://www.klassa.bg/)

Moody's свали рейтинга на Япония

Агенция Moody’s свали кредитния рейтинг на Япония. Причината за промяната са слабите перспективи за растеж на икономиката на страната през тази година, което ще затрудни правителството, още повече че то има да се справя с най-големия публичен държавен дълг в света, предадоха световните медии.
Новата оценка за Япония като кредитополучател е Aa3, което е с една стъпка назад от досегашния й статус за пред заемателите Aa2. Нарастващият държавен дълг на Япония в момента надхвърля два пъти брутния вътрешен продукт на страната. Новият рейтинг по японските държавни ценни книжа е 3 степени под максималния Ааа. Все пак от агенцията съобщиха, че перспективата по новия рейтинг е стабилна.
Страната получи тежък удар през тази година след земетресението и унищожителното цунами от 11 март. В опит да възстанови икономическите предприятия, държавата приложи няколко финансови инжекции и прибегна до интервенции на валутните пазари заради поскъпването на йената. Понижението на рейтинга дойде преди поредната политическа промяна в страната, тъй като заради намаляващата им популярност премиерът Наото Кан и правителството се подготвят да подадат оставка през следващата седмица.


Токио създава фонд от $100 млрд. за понижаване на йената

Японското правителство обяви създаването на нов фонд от 100 млрд. долара, който да помогне на местните компании да се преборят с високия курс на йената, предаде БиБиСи. От министерството на финансите заявиха, че фондът ще подпомага компаниите през следващата година да финансират задграничните си операции и да си осигурят енергийни ресурси. В края на миналата седмица йената достигна най-високия си курс от Втората световна война насам спрямо долара. Според анализатори подобен ход ще подпомогне усилията на правителството за обуздаване на курса на валутата.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване